Fiscale investeringstips voor 2021

18 november 2020

Wanneer u als ondernemer investeert in nieuwe bedrijfsmiddelen die energiezuinig of milieuvriendelijk zijn, komt u in veel gevallen in aanmerking voor fiscaal voordeel. Belangrijk is wel dat u uw investeringsplannen goed voorbereidt en plant. 

Portretfoto van Harm Schel
Geschreven door:
Harm Schel Consultant subsidies
geld

1. Bereid uw aanbesteding goed voor

U wilt investeren in een nieuw bedrijfsmiddel. Grote kans dat u in aanmerking komt voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) of Milieu investeringsaftrek (MIA), al dan niet met de mogelijkheid om een willekeurige afschrijving toe te passen. Raadpleeg daarom vóórdat u overgaat tot aanbesteding de Energielijst en Milieulijst. Op deze lijsten kunt u zien of het door u beoogde bedrijfsmiddel fiscaal voordeel oplevert en aan welke specifieke eisen het dan moet voldoen. Bij het opvragen van offertes kunt u dan rekening houden met de gestelde voorwaarden.

2. Dien op tijd uw aanvraag voor fiscaal voordeel in

U heeft een leverancier gevonden die het bedrijfsmiddel kan leveren dat voldoet aan de op de Milieu- of Energielijst gestelde eisen, mooi! Het is nu zaak ervoor te zorgen dat de genoemde specificaties goed staan beschreven op de koopovereenkomst. Ook moet u ervoor zorgen dat de opdracht een juiste tenaamstelling heeft en gericht is aan u als investerende partij. Nadat u de koopovereenkomst getekend heeft, heeft u drie maanden de tijd om de fiscale aanvraag in te dienen. Deze deadline is strikt. Onderneem na het tekenen van de overeenkomst dus gelijk actie!

3. Loop geen onnodig risico

Na het tekenen van de koopovereenkomst kunt u overgaan tot het betalen van het bedrijfsmiddel. Houd hierbij rekening met de leverdatum. Zorg dat u zelf geen onnodig risico loopt door een grote, vroegtijdige aanbetaling.

4. Zorg voor optimale aftrek

Wanneer u een verklaring van het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) heeft ontvangen, is uw aanvraag voor fiscaal voordeel definitief goedgekeurd en kunt u dit voordeel verwerken in uw aangifte. Let wel op de wettelijke verplichtingen. U moet binnen één jaar na het aangaan van de opdrachtbevestiging ten minste 25% van het investeringsbedrag betaald hebben. Daarnaast mag er in de eerste vijf jaar geen vervreemding plaatsvinden. Dit geldt vanaf het begin van het kalenderjaar waarin u de investering gedaan heeft. Ook mag u de investering in deze periode niet ongedaan maken.

Heeft u dit jaar de opdracht getekend en betaalt u de investering pas volledig in 2021? Ook dan kunt u al in 2020 gebruikmaken van voordeel. Laat uw adviseur berekenen hoeveel u moet aanbetalen om uw belastingdruk optimaal te verlagen.

Meer informatie

Wilt u een investering doen in een energiezuinig of milieuvriendelijk bedrijfsmiddel? Neem dan contact op met Harm Schel, consultant subsidies, via telefoonnummer 073-6465475 of stuur Harm een mail. Hij adviseert u graag over de mogelijkheden voor optimale investeringsaftrek en andere subsidiemogelijkheden.

Wilt u meer weten over dit fiscale investeringsaftrekregelingen? Onze consultant helpt u graag verder!

E-mail Harm
Portretfoto van Harm Schel
Consultant subsidies
Bel
+31622196867
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan