Geen BIK-regeling, wel lastenverlaging

14 juni 2021

Vanaf september zou de nieuwe Baangerelateerde Investeringskorting BIK van kracht worden. Doel was het stimuleren van ondernemers om te blijven investeren. Europese goedkeuring bleef echter uit en inmiddels is duidelijk dat de BIK er niet komt. In plaats daarvan wil de overheid de AWf‑premie verlagen.

Portretfoto van Mariska Teurlings
Geschreven door:
Mariska Teurlings Consultant subsidies
euro-biljetten

Intrekking BIK-regeling

Met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 wordt de BIK-regeling ingetrokken. Een van de redenen is dat uit informeel overleg met de Europese Commissie bleek dat de Baangerelateerde Investeringskorting kenmerken van ongeoorloofde staatssteun heeft. Het kabinet wil echter nog steeds de lasten van werkgevers verlagen om ze te stimuleren tot het doen van investeringen.

Verlaging AWf-premie

Het voorstel van het kabinet is om de premie Algemeen Werkloosheidsfonds (AWf) vanaf 1 augustus 2021 te verlagen. De AWf-premie kent twee percentages. Een lage AWf-premie voor vaste contracten (op dit moment 2,7%) en een hoge premie voor flexibele contracten (nu 7,7%). Beide percentages worden met ingang van 1 augustus 2021 verlaagd met 2,36%. De lage premie bedraagt dan 0,34% en de hoge 5,34%. De percentages kunnen nog wijzigen. Door het voorstel van het kabinet verlagen de loonkosten van  werkgevers. Hierdoor hebben ze meer ruimte om te investeren.

Meer weten?

Heeft u vragen over de verlaging van de AWf-premie? Subsidiefocus is onderdeel van ABAB Accountants en Adviseurs en onze belastingadviseurs informeren u hierover graag. Neem contact op met Mirjam van de Langerijt, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 013-5914140 of stuur Mirjam een e-mail

Wilt u sparren over andere fiscale regelingen die u voordeel kunnen bieden? Neem contact op met Mariska Teurlings, consultant subsidies, via telefoonnummer 073-6465475 of stuur Mariska een e‑mail.

Op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e‑mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over de afschaffing van de BIK? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mariska
Portretfoto van Mariska Teurlings
Consultant subsidies
Bel
+31630393256
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws
Meld u direct aan