Hoofdlijnen nieuwe investeringsaftrekregeling BIK bekend

1 oktober 2020

Er komt een nieuwe investeringsregeling aan. Naast de bestaande generieke regelingen EIA, MIA\Vamil en KIA is er nu de BIK. BIK staat voor Baangerelateerde Investerings Korting. Wilt u investeren in uw personeel? Dan kunt u met deze regeling korting krijgen op de afdracht van uw loonheffing.

Portretfoto van Mariska Teurlings
Geschreven door:
Mariska Teurlings Consultant subsidies
geld besparen

Doel Baangerelateerde Investerings Korting (BIK)

De Baangerelateerde Investerings Korting (BIK) heeft als doel om ondernemers te stimuleren ook tijdens de economische crisis te blijven investeren in hun onderneming en personeel. De BIK is daarmee een tijdelijke aanvulling op de bestaande stimuleringsmaatregelen. De BIK biedt korting op de afdracht van de loonheffing. De overheid heeft hiervoor gekozen om de regeling met name interessant te maken voor bedrijven met personeel. De regeling richt zich op de periode 2021 - 2022 en moet bijdragen aan het behoud van banen op de korte termijn.

Vormgeving en spelregels

Het is nog niet bekend welke investeringen in aanmerking komen voor de BIK. Wel is duidelijk dat u als ondernemer de BIK kunt aanvragen voor investeringen die u doet tussen 1 oktober 2020 en 31 december 2022. De investering moet vóór 31 december 2022 volledig betaald zijn. De laatste betaling moet plaatsvinden tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022. Belangrijk is dat u de investering vervolgens binnen zes maanden na betaling in gebruik neemt. Anders dan bij de Milieu-investeringsaftrek (MIA), de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Vamil, willekeurig afschrijving milieu-investeringen, kunt u bij de BIK geen voortbrengkosten melden. De regeling is uitsluitend toegankelijk voor investeringen in nieuw materieel.

Budget en voordeel

In totaal is er voor de periode 2021 en 2022 een budget van € 4 miljard gereserveerd. De exacte hoogte van het voordeel is nog niet bekend. De verwachting is dat in het bijzonder het mkb kan profiteren van de regeling. Op de hoogte van het voordeel zal een staffel worden toegepast.

Meer weten?

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste informatie over deze nieuwe, heel interessante investeringsaftrekregeling? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief of neem dan contact op met Mariska Teurlings, consultant subsidies, via telefoonnummer 073-6465475 of stuur Mariska een e-mail

Wilt u meer weten over de BIK? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mariska
Portretfoto van Mariska Teurlings
Consultant subsidies
Bel
+31736465475
Icoon subsidiescan

Ontdek de subsidiemogelijkheden voor uw bedrijf

Vul de subsidiescan in
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan