Innoveren? Vraag vanaf 12 september OP-Zuid subsidie aan

4 augustus 2022

De provincie Noord-Brabant heeft het EFRO subsidieprogramma OP-Zuid definitief gepubliceerd. Het programma loopt van 2021 - 2027. We zetten de highlights en eerstkomende subsidierondes op een rij. Bent u actief in een ander deel van Nederland? Het programma is ook elders, onder regionale noemer, van toepassing.

Portretfoto van Joost Simkens
Geschreven door:
Joost Simkens Consultant innovatie
Noord-Brabant

Programma OP-Zuid 2021 - 2027

Het OP-Zuid programma richt zich op de provincies Limburg, Zeeland en Noord-Brabant. OP-Zuid heeft tot doel toekomstige (internationale) marktkansen zo goed mogelijk te benutten. De regeling wil dit bereiken met hulp van innovatieve oplossingen voor vijf grote maatschappelijke transities die in Zuid-Nederland, maar eigenlijk ook mondiaal, spelen. Een innovatieproject moet altijd aansluiten bij minimaal een van de volgende transitiethema’s:

  • gezondheid;
  • landbouw & voeding;
  • energie;
  • klimaat;
  • grondstoffen.

De vijf thema’s worden ook wel de Regionale Innovatie Strategie voor Slimme Specialisatie (RIS3) Zuid-Nederland thema’s genoemd.

Aanvragen OP-Zuid in 2022

Ook dit jaar is het mogelijk om een aanvraag te doen voor OP-Zuid. De openstelling loopt van 12 september tot en met 4 november 2022. Er is een budget van € 30 miljoen gereserveerd. Dit budget wordt evenredig verdeeld over de thema’s. Om een aanvraag te kunnen doen, moet uw innovatieproject uitgevoerd worden door een samenwerkingsverband. De resultaten moeten ten goede komen aan Zuid-Nederland en specifiek aan het mkb. U krijgt maximaal € 1 miljoen subsidie; de subsidie bedraagt 35% van de subsidiabele kosten.

Cofinanciering Europese programma’s

Een onderdeel van het OP-Zuid programma 2021 – 2027 betreft cofinanciering. In de verschillende provincies is het mogelijk is om via cofinanciering nog eens 15% van de subsidiabele kosten van uw project vergoed te krijgen. Dit betekent dat u voor uw project in totaal tot 50% van de subsidiabele kosten kunt ontvangen. De voorwaarden voor deelname aan de cofinancieringsregeling verschillen per provincie. De aanvraagperiode loopt gelijk met die van OP-Zuid.

Niet actief in Zuid-Nederland?

Ook dan zijn er mogelijkheden. Zowel voor Oost-, West- als Noord-Nederland bestaan er losse innovatieprogramma’s die een vergelijkbare inhoud kennen als het OP-Zuid programma.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over OP-Zuid? Neem contact op met Joost Simkens, consultant innovatie, via telefoonnummer +31 6 51498348 of stuur Joost een e‑mail.

Op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over OP-Zuid? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Joost
Portretfoto van Joost Simkens
Consultant innovatie
Bel
+31651498348
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws
Meld u direct aan