Invulling laatste jaar subsidie Horizon 2020 bekend

22 juli 2019

De Europese Commissie heeft bekendgemaakt hoe het laatste jaar van het Europese subsidieprogramma Horizon 2020 eruit gaat zien. In totaal wordt er dit laatste jaar nog eens € 11 miljard beschikbaar gesteld voor ondernemers in Europa die inzetten op onderzoek en ontwikkeling op diverse beleidsgebieden.

Portretfoto van Kristie Dekkers
Geschreven door:
Kristie Dekkers Consultant innovatie
Horizon 2020

Beleidsterreinen en onderwerpen 2020

De commissie richt zich het komende jaar op een aantal specifieke onderwerpen binnen het programma Horizon 2020: klimaatverandering, schone energie, kunststoffen, cyberveiligheid en de digitale economie. Openstellingen met betrekking tot de volgende onderwerpen en doelen zijn in ieder geval te verwachten in 2020.

 • Koolstofarme, klimaatbestendige toekomst
  • sectoren die van nature energie-intensief zijn stimuleren naar de overgang naar concurrerende, koolstofarme, en circulaire industrieën en het zo aanzienlijk verminderen van hun ecologische voetafdruk;
  • het in Europa ontwikkelen en produceren van de nieuwe generatie batterijen;
 • Circulaire economie
  • tien nieuwe onderwerpen met betrekking tot kunststoffen die elk op hun manier bijdragen aan de EU-strategie voor kunststoffen;
 • Digitalisering en transformatie van Europese industrie en diensten
  • kunstmatige intelligentie;
 • Veiligheidsunie
  • ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden voor het bestrijden en voorkomen van cybercriminaliteit.

Door nieuwsgierigheid gedreven wetenschap

De door nieuwsgierigheid gedreven wetenschap, ook wel blue sky genoemd, blijft een belangrijk onderdeel van het totale Horizon 2020-programma. Zo blijven er beurzen beschikbaar voor onderzoekers in alle stadia van hun loopbaan. Internationale samenwerking wordt steeds belangrijker bij de uitvoering van deze onderzoekinnovatietrajecten. Ook de ‘flagship’ samenwerkingen met landen als Afrika en China blijven in 2020 kans maken op ondersteuning.

Subsidie na Horizon 2020

Op het moment wordt druk gewerkt aan de definitieve inrichting van Horizon Europe, het programma dat het vervolg gaat vormen van Horizon 2020. Horizon Europe zal een looptijd hebben van 2021 tot 2027. Een belangrijk detail van de voorlopige opzet van het nieuwe programma is het European Innovation Council (EIC). Deze raad moet een zogenaamde one-stop-shop gaan vormen voor innovatiefinanciering die wetenschap omzet in nieuwe business en die de opschaling van bedrijven versnelt. Om ervoor te zorgen dat er in 2021 een solide programma met een goede structuur in gebruik genomen kan worden, wordt nu al getest met dit nieuwe EIC-instrument.

In 2020 is er budget voor projecten gericht op voedsel en natuurlijke hulpbronnen. Daarnaast wordt er getest met de co-creatiemethode. Dit staat voor een methode waarbij door subsidieoproepen gewerkt wordt aan interdisciplinaire uitdagingen zoals concurrerende, koolstofarme en circulaire industrieën.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het laatste jaar Horizon 2020? Neem dan contact op met Kristie Dekkers, consultant innovatie, via telefoonnummer 073-6465344 of stuur Kristie een mail. Subsidiefocus heeft inmiddels al diverse Horizon 2020-projecten succesvol begeleid. 

Op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over Horizon 2020? Onze consultant helpt u graag verder!

E-mail Kristie
Portretfoto van Kristie Dekkers
Consultant innovatie
Bel
+31736465344
Whitepaper Horizon 2020

Europese subsidie voor onderzoek en innovatie

Hoe komt u in aanmerking voor Horizon 2020-subsidie
Download de infographic
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan