Klimaatsubsidie LIFE populair: nieuwe openstelling in 2020

24 september 2019

De aanvraagperiode voor subsidie uit het Europese LIFE klimaatprogramma is inmiddels gesloten. De regeling bleek zeer populair en zal daarom in 2020 opnieuw openen. 

Portretfoto van Roy Hoven
Geschreven door:
Roy Hoven Manager Subsidiefocus
zonsopkomst

Subsidie voor klimaatprojecten

De LIFE-regeling is een Europese subsidieregeling voor projecten gericht op het aanpakken van de klimaatproblematiek. Het programma werd opgericht om door samenwerking binnen en tussen lidstaten te komen tot oplossingen die bijdragen aan de gestelde milieu-, natuur- en klimaatdoelstellingen. Het kan dan gaan om grote en kleine uitvoeringsprojecten, maar ook om educatie.

Het programma is zo opgezet dat bijna alle ondernemers met een passend projectidee kunnen deelnemen; zowel kleine als grote bedrijven en ngo’s.

Openstellingen subsidie Life

Het programma bestaat uit twee subonderdelen met elk hun eigen openstellingen: subsidie voor milieu en subsidie voor klimaat. Voor de totale openstelling was in 2019 een bedrag van € 57,7 miljoen gereserveerd. Op 12 september sloten de regelingen en was er voor maar liefst € 280 miljoen aan steun aangevraagd, verdeeld over 166 aanvragen:

  • aanpassing aan de klimaatverandering: € 211 miljoen (67 aanvragen);
  • mitigatie van de klimaatverandering: € 347 miljoen (65 aanvragen);
  • klimaatgovernance en informatie: € 70 miljoen (34 aanvragen)

De ingediende voorstellen worden op dit moment geëvalueerd en beoordeeld. Naar verwachting heeft de Europese Commissie in februari 2020 voldoende informatie verzameld om aanvragers te informeren over toekenning of afwijzing.

Subsidie aanvragen

De populaire regeling opent in april 2020 opnieuw. Aanvragen worden beoordeeld op kwaliteit. Hierdoor kan het inschakelen van een specialist uw plan wellicht net dat beetje extra kwaliteit geven om in aanmerking te komen voor deze subsidie.

Bent u van plan om in 2020 een klimaatgerelateerd project op te zetten? Neem dan contact op met Roy Hoven, manager Subsidiefocus, via telefoonnummer 073-6465475 of stuur Roy een mail om de mogelijkheden voor uw project te bespreken.

Op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Roy
Portretfoto van Roy Hoven
Manager Subsidiefocus
Bel
+31736465475
Whitepaper Horizon 2020

Europese subsidie voor onderzoek en innovatie

Hoe komt u in aanmerking voor Horizon 2020-subsidie
Download de infographic
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan