Meer details bekend over investeringsaftrek BIK

22 oktober 2020

De Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) werd al een tijd geleden aangekondigd. Na de eerste hoofdlijnen zijn er nu meer details bekend geworden over deze nieuwe investeringsaftrek voor 2021.

Portretfoto van Mariska Teurlings
Geschreven door:
Mariska Teurlings Consultant subsidies
geld

Doel Baangerelateerde Investeringskorting (BIK)

Het doel van de BIK subsidie is het stimuleren van ondernemers om te blijven investeren in hun bedrijf en personeel. Op deze manier hoopt het kabinet nog meer baanverlies en economische teruggang tegen te gaan of af te remmen. Via de BIK-regeling ontvangen investerende ondernemers een korting op de loonheffing die zij moeten betalen. De regeling richt zich voorlopig enkel op de periode 2021 - 2022.

BIK subsidie: hoogte korting en voorwaarden

In totaal heeft de overheid voor 2021 - 2022 een budget van € 4 miljard beschikbaar gesteld. De regeling mag gecombineerd worden met andere investeringsaftrekken, zoals de EIA (Energie-investeringsaftrek) en MIA\Vamil (Milieu-investeringsaftrek en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen). Om in aanmerking te komen voor de loonheffingskorting moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U  investeert in een nieuw bedrijfsmiddel.
  • U bent de investeringsverplichting aangegaan op of na 1 oktober 2020.
  • U betaalt de volledige investering in 2021 of 2022.
  • U neemt de investering binnen zes maanden na volledige betaling in gebruik.
  • U kunt alleen de kosten voor aanschaf van het bedrijfsmiddel meenemen voor de investeringsaftrek.

Het te verkrijgen voordeel is als volgt:

  • Bij investeringen van €20.000 tot € 5 miljoen per kalenderjaar ontvangt u een korting van 3,9% van het investeringsbedrag.
  • Bij investeringen boven € 5 miljoen per kalenderjaar krijgt u een korting van 1,8% van het investeringsbedrag.
  • Een investering moet minimaal € 1.500 per bedrijfsmiddel beslaan en € 20.000 per aanvraag.

Aanvragen BIK subsidie

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de BIK subsidieregeling samen met de Belastingdienst uit. Om technische redenen kunt u waarschijnlijk pas vanaf september 2021 een subsidieaanvraag indienen. Het is dan mogelijk om in één keer voor meerdere investeringen korting aan te vragen. Per kwartaal kunt u slechts één subsidieaanvraag indienen. De verwachting is dat u ongeveer twaalf weken na het doen van de aanvraag een verklaring ontvangt en het voordeel kan verrekenen met de loonheffing.

Meer informatie

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond deze nieuwe subsidie? Houd onze website dan in de gaten of meld u aan voor onze nieuwsbrief. Heeft u nu al vragen over de BIK subsidie of over andere subsidiemogelijkheden voor investeringstrek? Neem dan contact op met Mariska Teurlings, consultant subsidies, via telefoonnummer 073-6465475 of stuur Mariska een e-mail.

Wilt u meer weten over de BIK subsidie? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mariska
Portretfoto van Mariska Teurlings
Consultant subsidies
Bel
+31630393256
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan