Meer fiscaal voordeel aangevraagd via MIA en Vamil in 2021

22 juni 2022

Afgelopen jaar hebben veel meer ondernemers gebruikgemaakt van fiscale korting via de MIA en Vamil-regeling. De jaarcijfers laten zien dat er fors meer geïnvesteerd is in duurzame bedrijfsmiddelen.

Portretfoto van Mariska Teurlings
Geschreven door:
Mariska Teurlings Consultant subsidies
geld voor duurzame investeringen

Fiscaal voordeel MIA en Vamil

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) zijn interessant als u wilt investeren in innovatieve en/of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Om gebruik te kunnen maken van de regelingen, moet u investeren in een nieuw bedrijfsmiddel dat is opgenomen op de Milieulijst van het betreffende jaar. De MIA kan een voordeel bieden van 27%, 36% of 45% over het investeringsbedrag. De hoogte van het fiscale voordeel verschilt per bedrijfsmiddel. Bij toepassing van de Vamil kunnen ondernemers tot 75% willekeurig afschrijven.  

Stijging aanvragen 2021

Uit gegevens van RVO blijkt dat er in 2021 fors meer is geïnvesteerd in milieuvriendelijke technieken en bedrijfsmiddelen dan in 2020. RVO meldt een stijging van 24%. In totaal hebben 14.000 bedrijven een aanvraag ingediend voor de MIA- en Vamil. De ingediende aanvragen zijn goed voor een fiscaal voordeel van maar liefst € 119 miljoen. Dit is een stijging van ruim 30% ten opzichte van 2020.  

De investeringscategorie circulaire economie is een van de grootste stijgers in 2021.Het totaal gemelde investeringsbedrag steeg met ruim 185%. Opvallend is wel dat er circa 11% minder aanvragen zijn gedaan voor de landbouw. Ook voor duurzame mobiliteit zijn minder aanvragen binnengekomen. De daling komt uit op circa 37%. RVO verwacht dat dit te maken heeft met de coronacrisis en stikstofmaatregelen.  

MIA en Vamil aanvragen in 2022

In 2022 is er € 144 miljoen budget beschikbaar voor de MIA en € 25 miljoen voor de Vamil. Om gebruik te kunnen maken van de regelingen, moet u uw aanvraag uiterlijk binnen drie maanden na ondertekening van de koopovereenkomst indienen bij RVO.

Meer weten?

Wilt u duurzaam investeren en wilt u net als 14.000 bedrijven in 2021 ook gebruikmaken van fiscaal voordeel? Neem vóór u gaat investeren contact op met Mariska Teurlings, consultant subsidies, via telefoonnummer 073-6465475 of mail Mariska.

Op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e‑mailnieuwsbrief

Wilt u meer weten over de MIA- en Vamil-regeling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mariska
Portretfoto van Mariska Teurlings
Consultant subsidies
Bel
+31630393256
icoontje whitepaper

EIA en MIA: fiscaal voordeel voor duurzaam bedrijfsmiddel

Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws
Meld u direct aan