Milieulijst 2020 gepubliceerd

2 januari 2020

De Milieulijst 2020 is bekend. Er zijn dit jaar 23 bedrijfsmiddelen van de lijst verwijderd en er zijn er maar liefst 52 nieuw toegevoegd. Opvallend is dat de meeste bedrijfsmiddelen die in eerste instantie verwijderd lijken, toch op de nieuwe lijst staan, maar dan onder een andere omschrijving. Kortom: een lijst om even goed te doorzoeken.

Portretfoto van Hans Jacobs
Geschreven door:
Hans Jacobs Manager innovatie
milieulijst 2020

Milieulijst: fiscaal voordeel

Investeert u als ondernemer in een nieuw bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst staat? Dan komt het investeringsbedrag voor een bepaald percentage in aanmerking voor fiscaal voordeel onder de regelingen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Dit betekent dat u een deel van het investeringsbedrag in mindering mag brengen op de te betalen winstbelasting!

Duurzaamheid en klimaat

Bij het opstellen van de nieuwe lijst is nadrukkelijk gelet op duurzaamheid en klimaat. Van duurzame grondbewerking tot het circulair maken van  goederen voor consumentengebruik. Een aantal codes die verdwenen leken, zijn terug te vinden met de toevoeging dat ze voorzien moeten zijn van terugnamegarantie of circulair moeten zijn. Daarnaast zijn de categorieën voor elektrisch transport nu volledig uitgesplitst naar toepassing terug te vinden. Op de nieuwe lijst staat ook een uitgebreide uitsplitsing van voertuigen die op waterstof rijden.

Veranderingen agrarische sector

Vorig jaar verdwenen al de emissiearme mobiele machines van de lijst en werden de percentages voor bio-olie verlaagd. Inmiddels zijn deze volledig van de lijst verdwenen. Ook investeringen in boomgaardspuiten en driftbeperking komen in 2020 niet meer in aanmerking voor fiscaal voordeel.
Nieuwe kansen liggen in 2020 in apparaten om kunststof op het landbouwbedrijf te versnipperen, het opwerken van plantenresten tot grondstof, meerjarige kweektrays en apparatuur voor het aanbrengen van mulch.
Voor het eerst is er voor de paardenhouder een specifieke code gepubliceerd: ook investeringen in een paardrijbak met regenwateropvang en -infiltratie komen in aanmerking voor fiscaal voordeel. 

Opvallende veranderingen midden- en kleinbedrijf

Veel bedrijfsmiddelen voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) die in 2019 op de lijst stonden en geschrapt lijken, zijn in 2020 gewoon weer terug te vinden. Ze zijn wel verder uitgesplitst naar toepassing en vallen eventueel onder een andere investeringscategorie. Met name de codes voor vervoersmiddelen zijn gedetailleerder uitgewerkt. Daarnaast valt op dat veel bedrijfsmiddelen de eis circulair of met terugnamegarantie als toevoeging in hun omschrijving hebben gekregen.

Komt u in aanmerking voor fiscaal voordeel?

Wilt u weten of uw nieuwe bedrijfsmiddel in aanmerking komt voor fiscaal voordeel? Neem dan contact op met Hans Jacobs, manager innovatie, op 073-6465475 of stuur Hans een e-mail. Hij kijkt graag samen met u naar de mogelijkheden. De lijst kent naast specifieke omschrijvingen ook generieke codes, waarmee vaak meer mogelijk is dan u zou denken. 

Let op: een aanvraag moet altijd gedaan worden binnen drie maanden na het aangaan van de koopovereenkomst.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Hans
Portretfoto van Hans Jacobs
Manager innovatie
Bel
+31736465475
Icoon subsidiescan

Ontdek de subsidiemogelijkheden voor uw bedrijf

Vul de subsidiescan in
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan