MIT R&D ondersteunt samen innoveren binnen topsectoren

4 augustus 2020

‘Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.’ Deze uitspraak vormt de kern van de MIT-regeling voor samenwerking in onderzoek en ontwikkeling. Een van de instrumenten binnen de MIT-regeling is de MIT R&D samenwerksubsidie. Een subsidie speciaal ter ondersteuning van industrieel onderzoek of experimentele ontwikkeling.

Portretfoto van Joost Janssen
Geschreven door:
Joost Janssen Consultant innovatie
gloeilamp

Doel MIT-regeling

Werkt u als mkb’er in een samenwerkingsverband aan een innovatieve ontwikkeling? En doet u dat in een van de Topsectoren? De Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) is speciaal in het leven geroepen om u te stimuleren bij de uitvoering van uw project. Voor elke Topsector is een programma met ambities opgesteld. Daarbij gaat het om doelen die de sector in de toekomst wil behalen of nastreven. De overheid ondersteunt bedrijven en instellingen die bijdragen aan de realisatie van deze doelen.

MIT R&D samenwerksubsidie

Een van de instrumenten binnen de MIT-regeling is de MIT R&D samenwerksubsidie. Deze subsidie richt zich specifiek op de ontwikkeling of vernieuwing van een product, dienst of productieproces. Denk aan industrieel onderzoek of experimentele ontwikkeling van bijvoorbeeld een prototype.

Topsectoren

Voorwaarde voor de MIT-regeling is dat uw project zich afspeelt in een van de volgende Topsectoren:

 • Agri & Food
 • Chemie (en Biobased)
 • Creatieve Industrie
 • Energie
 • High Tech Systemen & Materialen en ICT
 • Life Sciences & Health
 • Logisitiek & Transport
 • Tuinbouw & Uitgangsmaterialen
 • Water & Maritiem

Extra budget duurzame, dierlijke producten

De overheid heeft in 2020 extra budget beschikbaar gesteld voor projecten die aansluiten bij het subthema duurzame, dierlijke producten. Dit betekent dat deze projecten meer kans hebben op subsidietoekenning.

Voorwaarden subsidie MIT R&D

Om een subsidieaanvraag te kunnen doen voor de MIT R&D samenwerkingsregeling moeten minimaal twee mkb-partijen samen industrieel onderzoek en/of experimentele ontwikkelingen uitvoeren. Per project kunt u maximaal € 350.000 subsidie verkrijgen. Dit is 35% van de gemaakte subsidiabele kosten. De looptijd van het project bedraagt maximaal twee jaar.

Hoge score noodzakelijk om voor subsidie in aanmerking te komen

De ingediende aanvragen worden beoordeeld op kwaliteit en de concurrentie is groot. Vanaf 2020 zijn de beoordelingsrichtlijnen aangescherpt. Projecten worden inhoudelijk getoetst op de volgende criteria:

 • technologische vernieuwing;
 • economische waarde;
 • kwaliteit van het samenwerkingsverband.

Een project moet minimaal 50 punten scoren om voor voldoende beoordeling in aanmerking te komen. Daarnaast moet u vanaf 2020 op ieder onderdeel minimaal 10 punten scoren om überhaupt in aanmerking te komen voor een voldoende. Haalt u deze score niet, dan is subsidie niet mogelijk. De populariteit van de regeling maakt dat er over het algemeen meer budget wordt aangevraagd dan er beschikbaar is. Uitsluitend projecten met de hoogste score ontvangen subsidie.

Meer informatie

Elk jaar weer zijn er hoogstaande innovatieprojecten die financiële ondersteuning mislopen omdat de subsidieaanvraag niet voldoet aan de eisen. Schakel daarom tijdig een expert in. De jarenlange ervaring van Subsidiefocus met de regeling zorgt ervoor dat wij voor u een onderscheidend projectplan kunnen maken. Subsidiefocus heeft daarnaast experts in elke Topsector. Deze experts beschikken over specifieke kennis van uw vakgebied en kunnen dus uitstekend met u sparren.

Bent u geïnteresseerd in de MIT R&D samenwerksubsidie? Neem dan contact op met Joost Janssen, consultant innovatie, via telefoonnummer 073-6465338 of stuur Joost een e-mail. Of download het whitepaper 'De MIT-subsidieregeling: speciaal voor mkb'ers die innoveren'.

Wilt u meer weten over de MIT R&D samenwerksubsidie? Onze consultant helpt u graag verder!

E-mail Joost
Portretfoto van Joost Janssen
Consultant innovatie
Bel
+31736465338
Download het whitepaper MIT-subsidieregeling

MIT subsidieregeling

Speciaal voor mkb’ers die innoveren
Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan