Nieuw Horizon 2020 SME-instrument: EIC Accelerator

10 februari 2020

Per 1 januari 2020 vervangt de EIC Accelerator het voormalige Horizon 2020 SME-instrument. Wij zetten voor u de belangrijkste veranderingen en voorwaarden van de nieuwe EIC Accelerator-regeling op een rij.

Portretfoto van Kristie Dekkers
Geschreven door:
Kristie Dekkers Consultant innovatie
versnelling

De EIC Accelerator-regeling

De European Innovation Council Accelerator (EIC) is een Europese subsidie voor mkb-ondernemers die de ontwikkeling van hun hoogwaardig innovatieve product zo’n boost willen geven dat het bijna gereed is voor het betreden van de markt.

U kunt in aanmerking komen voor subsidie als uw innovatie zich in de prototype-ontwikkelingsfase bevindt. De hoogte van de subsidie bedraagt 70% tot een maximum subsidiebedrag van € 2,5 miljoen euro. Nieuw bij de EIC Accelerator is dat mkb-bedrijven naast deze subsidie van € 2,5 miljoen ook een equity investment van € 15 miljoen euro kunnen aanvragen om hun gevalideerde innovatie op te kunnen schalen.

Hoewel deze hoge bedragen een unieke kans bieden om uw innovatie écht naar de markt te brengen, leidt dit er ook toe dat deze subsidieregeling enorm populair en competitief is. Uw subsidie-aanvraag concurreert namelijk elke aanvraagronde met duizenden mkb-bedrijven uit heel Europa om dezelfde subsidiepot. Slechts enkele tientallen bedrijven kunnen uiteindelijk de subsidie in ontvangst nemen. 

Wat is er anders ten opzichte van het Horizon 2020 SME-instrument?

Er zijn enkele opvallende wijzigingen ten opzichte van het voormalige Horizon 2020 SME-instrument:

 • Bij de EIC Accelerator Pilot de mogelijkheid om de equity investment van € 15 miljoen euro aan te vragen. Dit was bij het SME-instrument nog niet mogelijk. Met deze equity investment wil de Europese Commissie kansrijke innovaties zodanig ondersteunen dat zij ook echt een succes worden.
 • Voor nieuwe subsidie-aanvragen wordt extra gelet op de volgende criteria:
  • Opschaalbaarheid: in hoeverre kan het bedrijf opschalen en daarmee impact creëren? Dit moet ook cijfermatig worden onderbouwd voor de komende zes jaar. 
  • (Non-)Bankability: hoewel het bedrijf reeds wat investeringen mag hebben gehad, mogen deze niet te hoog zijn. Anders is er geen noodzaak meer voor het verkrijgen van de subsidie en de equity.
  • Een innovatie komt alleen in aanmerking als deze een ‘need to have’ is dat een concreet maatschappelijk probleem oplost.
  • Momenteel moet een innovatie minimaal op TRL 6 zitten om in aanmerking te komen. Dit houdt in dat een innovatie zich in de prototype-ontwikkelingsfase moet bevinden om in aanmerking te komen. Echter, omdat de competitie zo groot is, is de commissie van plan om dit te verhogen naar TRL 7, waarbij er al een prototype ontwikkeld moet zijn. Daardoor komt prototype-ontwikkeling zelf niet meer in aanmerking voor subsidie.

De subsidiemogelijkheden voor 2020

Dit jaar zijn er nog twee data waarvoor subsidieaanvragen kunnen worden ingediend, namelijk 19 mei en 7 oktober. In totaal is voor deze openstellingen € 630,6 miljoen beschikbaar.

Hierbij is het van belang om te melden dat:

 • De openstelling van 19 mei thematisch is gericht op de Green Deal van de Europese Commissie. Dit betekent dat bij deze openstelling alleen ‘groene’ innovaties in aanmerking komen voor subsidie. Voor deze openstelling is maar liefst € 303 miljoen beschikbaar. De rest van het budget wordt over de andere twee openstellingen verdeeld.
 • Bij de laatste twee openstellingen van 2020 wil de commissie minimaal 20% van het beschikbare budget toekennen aan bedrijven die door vrouwen worden geleid. 

Meer informatie 

Is uw interesse gewekt en wilt u meer weten over de mogelijkheden die het EIC Accelerator-programma u te bieden heeft? Neem dan contact op met Kristie Dekkers, consultant innovatie, via telefoonnummer 073-6465344 of stuur Kristie een mail.

Subsidiefocus heeft ruime ervaring met het veelomvattende Horizon 2020-programma en heeft in de afgelopen jaren voor diverse bedrijven de Horizon2020-subsidie succesvol aangevraagd. Wij maken graag kennis met u en uw innovatie en inventariseren graag of ook u van deze subsidiemogelijkheid gebruik kunt maken!

Op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Horizon 2020? Onze consultant helpt u graag verder!

E-mail Kristie
Portretfoto van Kristie Dekkers
Consultant innovatie
Bel
+31736465344
Whitepaper Horizon 2020

Europese subsidie voor onderzoek en innovatie

Hoe komt u in aanmerking voor Horizon 2020-subsidie
Download de infographic
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan