OPOost wordt EFRO OOST, eerste subsidieronde in september

1 juli 2022

Een van de bekendste innovatieprogramma’s voor ondernemers in Oost-Nederland is OPOost. Nu komt er een nieuw programma: EFRO Oost. Het programma loopt tot en met 2027 en in september kunt u voor het eerst subsidie aanvragen.

Portretfoto van Joost Simkens
Geschreven door:
Joost Simkens Consultant innovatie
windmolen in de polder

EFRO Oost 2021 - 2027 voor innovatie ondernemers in Oost-Nederland

EFRO Oost staat voor het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. De prioriteiten van het nieuwe subsidieprogramma zijn een groener en slimmer Oost-Nederland. Bij groen gaat het vooral om hernieuwbare energiebronnen en slimme energiesystemen en netwerken. Bij slim om valorisatie van kennis en innovatie. De focus van het programma ligt op de verschillende transities die de komende decennia een belangrijke rol gaan spelen. EFRO streeft ernaar om door samenwerking en kennisdelen maatschappelijke problemen op te lossen.

Samenwerken binnen EFRO Oost

De kracht van EFRO Oost ligt dus in de samenwerking tussen de verschillende expertises. Het programma richt zich op de volgende cross-overs:

  • Food, Health and Tech - ‘Prevention & MedTech’;
  • Tech, Food and Materials - ‘Sustanability en FoodTech;
  • CleanTech, Materials and Tech - ‘Manufacturing & MaterialTech’.

Voor de openstellingen zijn er twee actielijnen:

  1. Samenwerking van het mkb met elkaar, het grootbedrijf en/of een kennisinstelling, waarbij de focus op marktgerichte innovaties ligt. Het minimale TRL-niveau is 4.
  2. Marktgerichte innovatie via (gedeelde) test- en demonstratiefaciliteiten.

Voor het nieuwe programma is een budget van € 126 miljoen gereserveerd. Een deel van het totale budget wordt gereserveerd voor een revolverend fonds waarmee individuele mkb-bedrijven geholpen kunnen worden.

Eenvoudigere verantwoording

Bij voorgaande openstellingen was er vaak kritiek op de verantwoording die tijdens en na uitvoering van het project afgelegd moest worden. Naar deze kritiek is geluisterd. De administratieve lasten zijn verlaagd. Zo wordt er niet meer gewerkt met loonkosten op basis van werkelijke kosten, maar op basis van het vaste uurtarief (uitzonderingen daargelaten). Ook voor kostenposten van € 250 en minder geldt een nieuwe manier van verantwoorden om de lasten te verlichten.

Eerste subsidieronde

In september 2022 vindt de eerste openstelling van het nieuwe programma plaats. Deze openstelling richt zich op de eerste actielijn. Alleen samenwerkingsverbanden van minimaal drie bedrijven bestaande uit mkb-bedrijven, grootbedrijven en/of kennisinstellingen kunnen subsidie aanvragen. Het maximale subsidiepercentage is 40%; voor het mkb-bedrijf is dit 50%. Het subsidiebedrag is minimaal € 350.000 en maximaal € 750.000.

Meer weten?

Wilt u meer weten over EFRO Oost of bent u geïnteresseerd in deelname? Neem contact op met Joost Simkens, consultant innovatie, via telefoonnummer +31 6 51498348 of stuur Joost een e‑mail.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e‑mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over EFRO-Oost? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Joost
Portretfoto van Joost Simkens
Consultant innovatie
Bel
+31651498348
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws
Meld u direct aan