Op weg naar natuurinclusieve landbouw? Extra kansen subsidie!

1 april 2021

Wilt u collega-landbouwers inspireren om over te stappen op natuurinclusieve landbouw? Via het subsidieprogramma Transitie veehouderij komt er een nieuwe subsidieregeling 'Inspiratiebedrijven natuurinclusieve landbouw'. Dé kans om agrariërs meer te leren over natuurinclusieve maatregelen en het omschakelproces te starten.

Portretfoto van Mariska Teurlings
Geschreven door:
Mariska Teurlings Consultant subsidies
Weiland met sloot

Subsidie Inspiratiebedrijven natuurinclusieve landbouw

De provincie Noord-Brabant zet steeds meer in op natuurinclusieve landbouw. Natuurinclusieve landbouw is een vorm van duurzame landbouw waarbij u optimaal gebruikmaakt van de omgeving als natuurlijk kapitaal. Natuurinclusieve landbouw is gericht op het realiseren van een evenwicht tussen gebruik en productie, het sluiten van kringlopen en op het terugdringen van de aanvoer van grondstoffen van buiten het bedrijf.

Natuurinclusief ondernemen betekent bijvoorbeeld dat agrariërs bij investeringen niet alleen afgaan op kostenreductie, maar ook rekening houden met het realiseren van ecologische meerwaarde. De aandacht voor omgeving en natuur maakt dat natuurinclusief ondernemen maatschappelijk hoog gewaardeerd wordt en daardoor een goed toekomstperspectief heeft.

Voor welke activiteiten kunt u subsidie aanvragen?

Als agrariër in Noord-Brabant kunt u subsidie aanvragen voor projecten gericht op het inspireren van veehouderijen. Denk aan het aanbieden van voorlichting en kennisoverdracht. Ook demonstratieprojecten gericht op de financieel-economische en technische aspecten van natuurinclusieve landbouw komen in aanmerking voor subsidie.

U kunt subsidie aanvragen als:

  • melkveehouder die is omgeschakeld naar natuurinclusieve landbouw;
  • melkveehouder die in het proces zit van omschakelen naar natuurinclusieve landbouw.

De subsidie bedraagt 100% van de subsidiabele kosten tot een maximum van € 24.999.

Aanvragen subsidie

Het aanvragen van de subsidie via deze nieuwe regeling kan van 19 april tot en met 1 september 2021. Voor melkveebedrijven die al omgeschakeld zijn en andere landbouwers willen voorlichten is € 100.000 budget gereserveerd. Voor melkveehouders die in het proces van omschakeling zitten is een budget van € 50.000 beschikbaar.

Brabantse biodiversiteitsmonitor melkveehouderij

Een andere regeling binnen het subsidieprogramma Transitie veehouderij is de Brabantse biodiversiteitsmonitor melkveehouderij. Met deze subsidieregeling wil de provincie Noord-Brabant melkveehouders financieel belonen voor het versterken van de biodiversiteit in het toekomstige Van Gogh Nationaal Park. Ook deze subsidieregeling biedt nu extra kansen. De eisen van openstelling zijn versoepeld en het beschikbare budget is bijna verviervoudigd. In plaats van 90% hoeft u nog maar 80% van uw project uit te voeren in het nieuwe Van Gogh Nationaal Park. Het budget is verhoogd van € 450.000 naar € 1,7 miljoen.

Meer weten?

De provincie Noord-Brabant focust zich steeds meer op duurzame landbouw. Heeft u plannen om kringlopen te sluiten, te werken aan biodiversiteit of de aanvoer van grondstoffen binnen uw onderneming terug te dringen? Dan bieden deze twee regelingen uit het subsidieprogramma Transitie veehouderij u interessante subsidiekansen. Neem contact op met Mariska Teurlings, consultant subsidies, via telefoonnummer 073-6465475 of stuur Mariska een e-mail.

Op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over het subsidieprogramma Transitie veehouderij? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mariska
Portretfoto van Mariska Teurlings
Consultant subsidies
Bel
+31630393256
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan