Positieve evaluatie WBSO 2011-2017

7 mei 2019

Het onderzoeksbureau Dialogic uit Utrecht heeft de uitvoering van de WBSO in de periode tussen 2011 en 2017 namens de overheid geëvalueerd. Afgelopen week presenteerde de staatssecretaris het onderzoeksrapport met daarin de bevindingen van de evaluatie aan de Tweede Kamer. Hieruit blijkt dat de WBSO wordt beschouwd als een kostenefficiënte regeling die door het merendeel van de gebruikers wordt gewaardeerd en die een aantoonbaar positief effect heeft op de R&D-inspanningen van bedrijven.

Portretfoto Manja Oude Middendorp-Westendorp
geschreven door:
Manja Oude Middendorp-Westendorp Consultant innovatie
Evaluatie WBSO

Resultaten WBSO 

Zowel de gebruikers als de politiek zijn enthousiast over de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). In het rapport wordt onder andere geconcludeerd dat:

  • de WBSO een kostenefficiënte regeling is, die een aantoonbaar positief effect heeft op de innovatieactiviteiten van bedrijven. Uit de analyse blijkt namelijk dat bedrijven gemiddeld € 0,90 extra willen spenderen aan loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerkzaamheden, als zij € 1,- fiscaal voordeel van de WBSO ontvangen. Dit zorgt ervoor dat bedrijven meer nieuwe producten en diensten tegen een hogere productiviteit kunnen leveren, waardoor bedrijven ook meer nieuwe omzet kunnen realiseren.
  • De WBSO in specifieke gebruikersgroepen bijdraagt aan de professionalisering van R&D-activiteiten, door onder andere het aantrekken van gespecialiseerd personeel en het ontwikkelen van vaardigheden voor de planning en samenwerking in het ontwikkelingsproces.
  • Vanwege de verlaging van de effectieve belastingdruk, de WBSO mede bijdraagt aan het vestigingsklimaat voor die bedrijven.

Op basis van de conclusies hebben de onderzoekers twaalf aanbevelingen geformuleerd om de opzet en de uitvoering van de WBSO nog verder te verbeteren. In de komende periode gaat de staatssecretaris van Economische Zaken deze aanbevelingen verder uitwerken.

WBSO aanvragen

Een ander positief aspect van de WBSO is het flexibele aanvraagregime. De consultants van Subsidiefocus weten dankzij hun ruime ervaring met de WBSO hoe ook u optimaal kunt profiteren van de fiscale voordelen voor uw speur- en ontwikkelingswerkzaamheden. Neemt u daarom gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking met onze consultants om te onderzoeken of u gebruik kunt maken van het fiscale voordeel van de WBSO!

Wilt u meer weten over de WBSO? Onze specialist helpt u graag verder!

Mail Manja
Portretfoto Manja Oude Middendorp-Westendorp
Consultant innovatie
Bel
073-6465475
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan