RIS3 bepaalt dat Zuid-Nederlandse innovaties in teken komen te staan van ‘transities’

6 januari 2021

De provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg hebben het nieuwe Regionale Innovatie Strategiebeleid (RIS3) voor 2021-2027 gepubliceerd. Ook voor u als ondernemer is dit interessant. Want als uw innovatie aansluit op een van de thema’s uit dit beleid heeft u meer kans op subsidie.

Portretfoto van Roy Hoven
Roy Hoven Manager Subsidiefocus
jaartelling

RIS3-beleid en MIT- en OPZUID-subsidieaanvragen

Elke windstreek in Nederland heeft een RIS3-beleid met eigen thema’s waarop de regio wil focussen. Afgelopen jaar hebben de drie zuidelijke provincies het nieuwe RIS3-beleid tot en met 2027 gepubliceerd. Als u wilt innoveren de komende jaren en in aanmerking wilt komen voor subsidie is het belangrijk te onderbouwen op welke manier uw project aansluit bij de thema’s waarop de provincies zich willen richten. Dit geldt o.a. voor de populaire subsidieregelingen Mkb-innovatiestimulering Topsectoren (MIT) en OPZuid.

Regionale thema’s voor MIT en OpZuid

Wilt u in aanmerking komen voor de MIT- en OPZuid-subsidie, dan moet u uw aanvraag hiervoor indienen bij een regionaal loket. In het geval van Zuid-Nederland is dit het loket van Stimulus, de uitvoerende organisatie van de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Stimulus beoordeelt alle aanvragen op basis van een aantal criteria, waaronder: Innovatie, Business case, Begroting en ‘Passendheid bij Doelstelling’. Het is dit laatste criterium waarvoor u moet onderbouwen dat uw project strategisch aansluit op de thema’s van het RIS3-beleid. Indien uw project niet goed aansluit, dan zijn de provincies minder snel geneigd om u met een subsidie te ondersteunen. Het is derhalve heel belangrijk om goed te onderbouwen waarom uw project aan deze thema’s bijdraagt.

Nieuwe strategische focus Zuid-Nederland

De afgelopen jaren heeft Zuid-Nederland vooral ingezet op het versterken van de aanwezige economische clusters en topsectoren. Het nieuwe, strategische beleid van de drie provincies is veel maatschappelijker van aard. Voor de jaren 2021 tot en met 2027 hebben de drie provincies gekozen voor focus op vijf maatschappelijke transities:

  1. de energietransitie;
  2. de grondstoffentransitie;
  3. de klimaattransitie;
  4. de landbouw- en voedingstransitie;
  5. de gezondheidstransitie.

De vijf transities zijn niet los te zien van een aantal maatschappelijke trends en ontwikkelingen. In het RIS3-beleid wordt specifiek aandacht gegeven aan de thema’s arbeidsmarkt en digitalisering. De provincies zijn van mening dat het de komende jaren van belang is om onderzoek en ontwikkelingen gericht op arbeidsmarkt en digitalisering te ondersteunen om tot succesvolle transities te komen. De provincies zoeken daarom bij het uitkeren van subsidies zo veel mogelijk naar nieuwe, innovatieve projecten die hieraan een bijdrage kunnen leveren.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het aanvragen van de MIT-regeling of OPZuid-subsidie? 
Subsidiefocus adviseert u graag over een kansrijke projectonderbouwing. Neem contact op met Roy Hoven via telefoonnummer 073-6465575 of stuur Roy een mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Roy
Portretfoto van Roy Hoven
Manager Subsidiefocus
Bel
+31622464517
Download het whitepaper MIT-subsidieregeling

MIT subsidieregeling

Speciaal voor mkb’ers die innoveren
Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan