Samen circulair ondernemen? Doe het met subsidie Circulaire ketenprojecten

10 maart 2022

Bent u bezig met het circulair maken van uw productieprocessen? Of wilt u een circulair businessmodel ontwikkelen? U kunt een financiële tegemoetkoming aanvragen voor het inhuren van een ervaren procesbegeleider. De subsidie Circulaire ketenprojecten opent 3 mei 2022.

Portretfoto van Boudewijn Zuijderhoudt
Geschreven door:
Boudewijn Zuijderhoudt Consultant innovatie
circulaire economie

Subsidie voor circulaire ketenprojecten

Een circulair ketenproject heeft tot doel een product- of materiaalketen circulair te maken. Dit doet u samen met andere ondernemers en het kan daarbij gaan om een bestaande of (deels) nieuwe keten. Gedurende het project ontwikkelt u een product, proces, dienst of businessmodel. Het is de bedoeling dat u dit na afloop op de markt brengt of het hier kunt toepassen. Dit moet leiden tot een vermindering van grondstoffenverbruik en CO2-uitstoot.

Hoogte subsidie

De subsidie bedraagt 50% van de subsidiabele kosten. Zowel eigen kosten als kosten voor de inhuur van een procesbegeleider komen in aanmerking. De subsidie is maximaal € 120.000 per project; per ondernemer ontvangt u maximaal € 20.000. Het samenwerkingsverband bestaat uit minimaal drie en maximaal zes ondernemers. Het budget voor de subsidie Circulaire ketenprojecten is ongeveer € 6 miljoen.

U kunt van 3 mei tot 30 september subsidie aanvragen.

Voorwaarden van uw subsidieaanvraag

Dit zijn de belangrijkste voorwaarden:

  • De subsidie Circulaire ketenprojecten wordt als de-minimissteun verstrekt. Elke ondernemer in het samenwerkingsverband moet een de-minimis verklaring indienen bij de subsidieaanvraag.
  • Per samenwerkingsverband mag maximaal één grootbedrijf deelnemen.
  • Doel van het project is om op de markt verhandelbare of toepasbare producten, processen, diensten of businessmodellen te realiseren. Dit moet leiden tot grondstofbesparing en afname van CO2-uitstoot.
  • Om uw project in goede banen te leiden, huurt u een procesbegeleider in. Deze moet minimaal één jaar ervaring hebben met het begeleiden van ondernemingen op het vlak van circulaire economie. Om belangenverstrengeling te voorkomen, mag de procesbegeleider niet de penvoerder van het project zijn.
  • De looptijd van uw project is maximaal twee jaar. Aan het einde van het project legt u via een korte rapportage verantwoording af over de uitvoering en resultaten van het project.

Meer weten?

Bent u benieuwd of de subsidie Circulaire ketenprojecten u kansen biedt? Of bent u op zoek naar samenwerkingspartners om een circulair ketenproject te starten? Neem contact op met Boudewijn Zuijderhoudt, consultant innovatie, via telefoonnummer 073-6465337 of stuur Boudewijn een e-mail.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over circulair ondernemen? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Boudewijn
Portretfoto van Boudewijn Zuijderhoudt
Consultant innovatie
Bel
+31647834872
Download whitepaper icoon

Subsidiekansen voor een circulaire economie

Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws
Meld u direct aan