Steeds meer aanvragen Energie-investeringsaftrek

15 juni 2021

De Energie-investeringsaftrek (EIA) heeft ervoor gezorgd dat ondernemers in 2020 maar liefst € 1,7 miljard geïnvesteerd hebben in energie-efficiëntie. Wilt u ook investeren in energiezuinige bedrijfsmiddelen en daarvoor fiscaal voordeel ontvangen? Dan is de EIA interessant!

Portretfoto van Harm Schel
Geschreven door:
Harm Schel Consultant subsidies
groene spaarpot

Energie-investeringsaftrek: extra aftrekpost voor te betalen winstbelasting

Via de fiscale regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) kunt u een extra aftrekpost realiseren voor de te betalen winstbelasting. Dit voordeel ontvangt u door te investeren in een van de bedrijfsmiddelen die op de Energielijst staan. Deze lijst wordt jaarlijks gepubliceerd. De investeringen variëren van ledverlichting en isolatie tot het efficiënter opzetten van volledige productieprocessen. Het percentage voordeel dat u ontvangt, wordt ieder jaar opnieuw bepaald. Voor 2021 is dit 45,5%.

Let op: wilt u de EIA aanvragen, doe dit dan uiterlijk binnen drie maanden na het aangaan van een koopovereenkomst.

Energie-investeringsaftrek (EIA) in 2020

In 2020 is het totale bedrag aan investeringen waarvoor de Energie-investeringsaftrek is aangevraagd gestegen met 2,4% ten opzichte van 2019. In totaal hebben 11.000 ondernemers een aanvraag ingediend. Sommige daarvan hebben meermaals een beroep gedaan op de EIA. Het totaal aantal aanvragen kwam daarmee op 19.450. De meeste aanvragen kwamen uit Noord-Brabant.

Op het gebied van energiebesparende technieken is de industrie nog altijd de grootste aanvrager, gevolg door de ‘bebouwde omgeving’. In totaal nam het aangevraagde bedrag vanuit de industrie af; vanuit de ‘bebouwde omgeving’ nam dit toe.

Meer weten?

Wilt u ook investeren in een bedrijfsmiddel dat op de Energielijst staat? Of bent u benieuwd naar de mogelijkheden die de Energie-investeringsaftrek biedt? Neem contact op met Harm Schel via telefoonnummer 073‑6465475 of stuur Harm een e‑mail.

Op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e‑mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over de EIA? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Harm
Portretfoto van Harm Schel
Consultant subsidies
Bel
+31622196867
icoontje whitepaper

EIA en MIA: fiscaal voordeel voor duurzaam bedrijfsmiddel

Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws
Meld u direct aan