Subsidie voor circulaire innovaties

11 juli 2019

Ontwikkelt u als ondernemer circulaire innovaties? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor subsidie. De oproep Circulaire innovaties snelgroeiende steden van Small Business Innovation Research (SBIR) is op zoek naar oplossingen voor diverse maatschappelijke problemen met betrekking tot wegwerpartikelen, bouwmaterialen en zwerfafval.

Portretfoto van Roy Hoven
Roy Hoven Manager Subsidiefocus
circulaire innovaties

Momenteel maken diverse steden wereldwijd een enorme groei door. Die groei verloopt niet altijd even goed op alle vlakken; zo ontstaan er in sommige steden problemen met betrekking tot het verbruik van materiaal en dan met name de afvalstromen hiervan. De onlangs gepubliceerde SBIR-oproep richt zich specifiek op de steden in Ghana, Ivoorkust, Jordanië, Libanon, Marokko, Nigeria en Senegal. De regeling is bedoeld voor ondernemers die met hun innovatie lokaal aan de slag willen. Deze SBIR-openstelling omvat mogelijkheden voor haalbaarheidsonderzoeken. Ziet u kansen? Dan kunt u deelnemen!

De oproep kent 3 sub-thema’s voor haalbaarheidsonderzoeken

  • Alternatieven voor wegwerpartikelen

Slim ontworpen innovatieve alternatieven voor geïmporteerde goederen, die afvalstromen voorkomen, of met lokale (secundaire) grondstoffen geproduceerd kunnen worden. Deze alternatieven moeten eenvoudig en snel biologisch afbreekbaar zijn, of maximaal hergebruik mogelijk maken.

  • Gebruik lokale (secundaire) grondstoffen voor toepassing in de bouw

Slim ontworpen alternatieven voor bestaande bouwmaterialen die zoveel mogelijk geproduceerd worden met beschikbare lokale secundaire grondstoffen op hun hoogste waarde en lokale, hernieuwbare, niet-toxische grondstoffen.

  • Innovaties rondom zwerfafval

Innovatieve oplossingen die voorkomen dat afval gaat zwerven en/ of oplossingen voor het inzamelen van afval en er waarde aan toekennen. Het gaat daarbij om de afvalstromen die nog geen weg vinden naar mogelijke vermarkting en waar dus nog geen sterke (informele) inzamelstructuur (de mensen die nu afval inzamelen) voor bestaat.

Subsidie aanvragen

Voor de eerste fase van de oproep Haalbaarheidsonderzoek kunnen tot 16 september 2019 aanvragen worden gedaan. Maximaal kan per haalbaarheidsonderzoek € 50.000 verkregen worden.

In fase 2 kan per project vervolgens nog € 200.000 verkregen worden voor de daadwerkelijke uitvoering van de innovatie. Belangrijk is dat de aanvrager de intentie heeft het project voort te zetten als de SBIR-bijdrage stopt aan het eind van de looptijd van het project. 

Meer weten?

Bent u actief in de circulaire industrie en wilt u uw producten of diensten internationaal toepassen? Dan biedt deze SBIR-oproep wellicht mogelijkheden.

Wilt u meer weten over de SBIR-oproep Circulaire innovaties? Onze specialist helpt u graag verder!

Mail Roy
Portretfoto van Roy Hoven
Manager Subsidiefocus
Bel
073-6465475
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan