Subsidie voor tuinders die investeren in duurzaamheid

28 april 2022

U kunt de komende maanden weer subsidie aanvragen voor de verduurzaming van uw kassen. Wilt u alleen of in samenwerkingsverband investeren in energie-efficiëntie of het opwekken van duurzame energie? Dan zijn de nu opengestelde EG- en MEI-regelingen interessant.

Portretfoto Dennis Timmermans
Geschreven door:
Dennis Timmermans Consultant subsidies
Kas tuinders

Marktintroductie energie-innovaties glastuinbouw (MEI) 

De MEI-regeling is bedoeld voor glastuinbouwers die in samenwerkingsverband willen investeren in een duurzaam energiesysteem, toegepast in of op de kas. U kunt subsidie aanvragen voor het reduceren van de CO2-uitstoot van de kas, maar ook voor het investeren in uw kas als energiesysteem. In dat geval haalt u energie uit bijvoorbeeld zonnepanelen, waterkracht, geothermie of geproduceerde restwarmte.

In totaal is € 7 miljoen beschikbaar voor de openstelling van de MEI-subsidie. Voorwaarde voor deelname is dat elke tuinder in het samenwerkingsverband minimaal € 125.000 subsidie aanvraagt. Per project is er een maximum van € 1,5 miljoen. Het subsidiepercentage is 40% van uw investeringskosten in hernieuwbare energie. U moet dan wel kunnen aantonen dat het om een aparte investering gaat óf dat u extra investeringskosten maakt ten opzichte van de normale situatie. In alle andere gevallen is het subsidiepercentage 30%.

Voorwaarden voor deelname:

  • U investeert in innovatieve energiesystemen die de CO2-uitstoot verminderen.
  • U start uw project op of na de datum van uw aanvraag en installeert het systeem binnen drie jaar na deze startdatum.

Afhankelijk van de categorie waarvoor u subsidie aanvraagt (kas of kasenergiesysteem) zijn er aanvullende voorwaarden. Zo geldt voor de categorie kasenergiesysteem dat uw investering zorgt voor een daling van minimaal 15% van de primaire energie die u verbruikt. De CO2-uitstoot moet met minimaal 25% afnemen.

U kunt uw aanvraag indienen tot en met 3 juni 2022. Alle aanvragen worden na sluiting van de regeling beoordeeld op kwaliteit.

Energie-efficiëntie Glastuinbouw (EG)

Wilt u investeren in energiebesparende maatregelen voor uw kas? Dan is de EG-regeling interessant. Tuinders kunnen individueel of in samenwerkingsverband subsidie aanvragen voor de aanschaf van bedrijfsmiddelen die de energie-efficiëntie verhogen. Het maximum subsidiebedrag is afhankelijk van de soort investering.

Investering

Maximum subsidiebedrag

Kosten maximaal per eenheid

2e energiescherm

€ 250.000

€ 7 of  € 8 per m2

Aansluiting warmtenetwerk of- cluster

€ 150.000

-

Aansluiting biogas- of kooldioxidenetwerk of -cluster

€ 50.000

-

Luchtbehandelingssysteem

€ 375.000

€ 30 per m2

LED-belichting

€ 500.000

€ 0,35 per mmol per seconde per m2 geïnstalleerd kasoppervlak

Energiescherm inclusief ophogen kas en verdekken met diffuus glas met tweezijdige AR- coating

€ 500.000

€ 41 per m2

Hogedrukvernevelingsinstallatie voor kaskoeling

€ 100.000

€ 4 per m2

Om een subsidieaanvraag te kunnen doen, heeft u een getekende koopovereenkomst nodig. Deze overeenkomst moet getekend zijn na publicatie van de regeling en in de overeenkomst moet als ontbindende voorwaarde het niet ontvangen van een subsidiebeschikking zijn opgenomen.

Wanneer u wilt investeren in LED-belichting moet u rekening houden met aanvullende eisen. Dit geldt ook voor de categorie tweede energiescherm.

U kunt tot en met 30 juni 2022 een subsidieaanvraag indienen. Aanvragen worden echter beoordeeld op volgorde van binnenkomst. Wacht dus niet te lang met indienen als u geen subsidie wilt mislopen.

Fiscale investeringsregelingen

Naast de MEI- en EG-regeling kunt u het hele jaar door gebruikmaken van fiscale investeringsregelingen. Denk aan de Energie-investeringsaftrek (EIA) of Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving (Vamil). Deze regelingen zijn interessant als u wilt investeren in nieuwe energiezuinige of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en voordeel wilt behalen op uw winstbelasting. Alle investeringen die in aanmerking komen voor dit voordeel staan op de Energie- en Milieulijst. Uw voordeel kan oplopen tot maar liefst 45,5% van het investeringsbedrag. Wel is het belangrijk dat u uw aanvraag binnen drie maanden na het tekenen van de koopovereenkomst indient.

Meer weten?

Bent u een glastuinbouwer en wilt u investeren in uw bedrijf? Neem voor meer informatie contact op met Dennis Timmermans, consultant subsidies, via telefoonnummer 073-6465475 of stuur Dennis een e-mail.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over de MEI- en EG-regeling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Dennis
Portretfoto Dennis Timmermans
Consultant subsidies
Bel
+31610208935
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws
Meld u direct aan