Subsidie voor verminderen stikstofuitstoot van bouwmaterieel

11 april 2022

Bent u als bedrijf actief in de bouw en van plan emissieloze bouwmachines aan te schaffen? Wilt u bestaand bouwmaterieel ombouwen zodat de uitstoot naar nul gaat? Of werkt u aan het ontwikkelen van emissieloze technieken? Maak gebruik van de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel.

Portretfoto van Hans Jacobs
Geschreven door:
Hans Jacobs Manager innovatie
bouwkraan op bouwplaats

Verminderen stikstofuitstoot van bouwmaterieel met subsidie

Het doel van de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) is het verminderen van de stikstofuitstoot van bouwmaterieel. En dat op een manier die zo veel mogelijk bijdraagt aan de Europese doelen voor klimaat- en luchtkwaliteit. De subsidieregeling moet ervoor zorgen dat de markt voor emissieloze, mobiele werktuigen, bouwvoertuigen en zeegaande bouwvaartuigen verder tot ontwikkeling komt.

Welke activiteiten komen in aanmerking voor subsidie? 

De Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) richt zich op drie activiteiten:

  • Aanschafsubsidie
    Subsidie voor de aanschaf van nieuwe emissieloze bouwmachines die gebruikt worden in de bouwsector.
  • Retrofitsubsidie
    Subsidie voor het ombouwen van bestaand bouwmaterieel naar emissieloos of schoner materieel door installatie van een NOx-nabehandelingssysteem.
  • Innovatiesubsidie
    Het verder ontwikkelen van nieuwe, emissieloze technieken. Voorwaarde is dat deze nog gedurende de looptijd van de subsidieregeling in de praktijk toegepast worden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen haalbaarheidsstudies en experimentele ontwikkelingen.

Voor deelname aan de investerings- of retrofitsubsidie moet u vóór aanvraag een opdrachtbevestiging getekend hebben. In deze opdrachtbevestiging moet expliciet staan dat de overeenkomst alleen ontbonden kan worden als de subsidie niet goedgekeurd wordt. Dit betekent dat u als aanvrager verplicht bent over te gaan tot aanschaf wanneer u de subsidie toegewezen krijgt.

Wat zijn de voorwaarden voor subsidieaanvraag?

De nieuwe subsidieregeling staat open voor grootbedrijven en mkb’ers die volgens hun SBI-code de bouw als hoofdactiviteit hebben (39, 41, 42, 43, 4941, 50201, 7712, 7732 of 7739). Alleen voor de innovatiesubsidie geldt deze voorwaarde niet. Verder kunnen ook leasemaatschappijen en verhuurbedrijven van bouwmaterieel subsidie aanvragen.

Subsidie aanvragen kan voortaan elk jaar. Dit  mag ook in samenwerkingsverband.

Hoeveel subsidie kunt u ontvangen? 

De hoogte van de te verkrijgen subsidie verschilt per activiteit en is afhankelijk van de omvang van uw bedrijf. Voor de aanschaf- en retrofitsubsidie geldt een percentage van 40%. Bent u echter een klein of middelgroot mkb-bedrijf, dan kan de subsidie oplopen tot 50%. Belangrijk is dat de subsidie alleen wordt berekend over de meerprijs van de investering versus de gangbare uitvoering.

Let op: komt uw investering in aanmerking voor fiscaal voordeel via de Milieu-investeringsaftrek (MIA) of Vamil? Dan wordt er op het subsidiebedrag 11,25% in mindering gebracht. Dit geldt voor beide investeringssubsidies.

De hoogte van de innovatiesubsidie is afhankelijk van de aard van het project en de openheid ervan. Voor experimentele projecten geldt een subsidiepercentage van 25%; voor haalbaarheidsprojecten is dit 50%. Deze percentages stijgen met 10% als u een middelgrote of kleine mkb-ondernemer bent. De verhoging bedraagt 15% als u de projectresultaten actief deelt.

Wanneer kunt u subsidie SSEB aanvragen? 

De subsidieaanvragen voor de aanschaf- en retrofitsubsidie worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst. U kunt uw subsidieaanvraag vanaf 9 mei a.s. 9.00 uur indienen. De verwachting is dat de subsidieregeling snel overtekend zal zijn.

Haalbaarheidsprojecten kunt u ook vanaf 9 mei a.s. indienen. De beoordeling hiervan vindt plaats op basis van inhoud. De openstelling sluit 30 december 2022.

Subsidieaanvragen voor projecten gericht op experimentele ontwikkeling kunnen van 31 mei tot en met 31 augustus worden ingediend. Ook voor deze projecten geldt dat de beoordeling plaatsvindt op basis van de kwaliteit van uw project.

Meer weten over deze subsidie?

De Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel kan u veel voordeel opleveren. De verwachting is dan ook dat de animo hoog zal zijn. Heeft u interesse? Neem direct contact op met Hans Jacobs, manager innovatie, via telefoonnummer 073-6465475 of stuur Hans een e-mail.

Op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over subsidie voor verminderen stikstofuitstoot van bouwmateriaal? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Hans
Portretfoto van Hans Jacobs
Manager innovatie
Bel
+31622798926
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws
Meld u direct aan