Subsidie voor zero-emissie trucks, de transportsector AanZET

28 april 2022

Wilt u uw bedrijf verduurzamen met de aanschaf van elektrische of waterstof-elektrische vrachtwagens? Maar vindt u die overstap nog lastig? De overheid komt u nu tegemoet met een nieuwe subsidieregeling: de Aanschafsubsidie Zero Emissie Trucks (AanZET).

Portretfoto van Stijn Brouwers
Geschreven door:
Stijn Brouwers Consultant innovatie
vrachtwagen op waterstof

Subsidie AanZET voor emissieloze trucks

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) wil elektrisch en waterstof-elektrisch vervoer stimuleren. Daarom is er nu voor alle Nederlandse bedrijven en non-profit instellingen de Aanschafsubsidie Zero Emissie Trucks (AanZET). Het gaat daarbij specifiek om investeringen in vrachtwagens van klasse N2 en N3 met een batterij-elektrische of waterstof-elektrische aandrijving. Subsidie aanvragen kan voortaan elk jaar. 

Wat is de hoogte van de subsidie?

Afhankelijk van uw bedrijfsgrootte en de voertuigcategorie krijgt u een subsidiepercentage over de meerkosten van uw investering. Het maximale subsidiebedrag is gebaseerd op de EU-staatsteuneisen en in onderstaand kader ziet u de percentages per voertuigcategorie en bedrijfsgrootte.

tabel
 Bron: ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Aanvragen subsidie

U kunt uw subsidieaanvraag vanaf 9 mei 2022 indienen. De subsidieaanvragen worden beoordeeld op basis van ‘first-come, first-serve’. We gaan ervan uit dat de animo hoog is en de regeling dus snel overtekend zal zijn.

Update: het budget voor de subsidieronde van 9 mei is inmiddels ruim overschreden. In totaal is er voor € 35 miljoen aan subsidie aangevraagd. Via loting wordt nu bepaald welke aanvragen in aanmerking komen voor subsidie.

Heeft u deze subsidieronde gemist? Naar verwachting volgen er in de toekomst nieuwe mogelijkheden. Wilt u die niet missen? Meld u nu vast aan bij Stijn Brouwers, consultant subsidies, door een e-mail te sturen.  

Voorwaarden voor subsidie AanZET

Wilt u gebruikmaken van deze subsidieregeling, dan moet u vóór uw subsidieaanvraag een opdrachtbevestiging van de leverancier getekend hebben. In deze opdrachtbevestiging moet expliciet staan dat de overeenkomst ontbonden kan worden als de subsidie niet toegekend wordt. Dit betekent dat u als aanvrager verplicht bent over te gaan tot aanschaf wanneer u de subsidie toegewezen krijgt.

Nadat u de subsidie toegewezen hebt gekregen, moet het voertuig binnen twaalf maanden op naam van de investeerder geregistreerd worden, en dat voor een periode van vier jaar. Kiest u voor operational lease, dan moet het  leasecontract een duur hebben van minimaal 48 maanden. Voertuigen waarvoor u al SSEB (aanschaf of retrofit) heeft aangevraagd, komen niet in aanmerking voor AanZET.

Meer weten?

De subsidieregeling AanZET kan u veel voordeel opleveren. Maar vanwege de verwachte interesse is er haast geboden. Heeft u interesse? Neem contact op met Stijn Brouwers, consultant subsidies, via telefoonnummer 06-82527362 of stuur Stijn een e‑mail.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over AanZET? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Stijn
Portretfoto van Stijn Brouwers
Consultant innovatie
Bel
+31682527362
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws
Meld u direct aan