Subsidiekansen voor de horeca in 2021

5 januari 2021

De overheid stimuleert horecaondernemers graag om te investeren. Zowel in duurzaamheid en innovatie, als in de ontwikkeling van personeel. Voor de sector bestaan verschillende subsidiekansen.

Portretfoto van Mariska Teurlings
Geschreven door:
Mariska Teurlings Consultant subsidies
restaurant

Fysieke investeringen

Door te investeren in milieuvriendelijke of duurzame bedrijfsmiddelen, kunt u fiscale voordelen behalen. Investeringen die hiervoor in aanmerking komen, staan op de Energielijst en Milieulijst van 2021. Het te verkrijgen voordeel betreft een aftrekpost voor de winstbelasting die u moet betalen. Let op: u moet uw aanvraag altijd binnen drie maanden na het tekenen van de koopovereenkomst indienen.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is interessant als de aanschaf- en voortbrengkosten van uw bedrijfsmiddelen duurzaam of energiebesparend zijn. De investeringen die in aanmerking komen, staan op de Energielijst 2021. De EIA is een extra aftrekmogelijkheid van de fiscale winst. De hoogte van de aftrek bedraagt 45,5% in 2021. Enkele voorbeelden van bedrijfsmiddelen zijn:

 • elektrische oven;
 • vaatwassers;
 • energiezuinige professionele koel- of vrieskast;
 • inductie bak- of kookplaat;
 • infrarood salamander met pandetectie;
 • inductie frituurtoestel;
 • isolatie bestaande constructie;
 • infrarood panelen.

Milieu-investeringsaftrek (MIA \ Vamil)

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) bieden mogelijkheden voor de aanschaf- en voortbrengkosten van innovatieve of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.
De investeringen die in aanmerking komen, staan op de Milieulijst 2021. Het fiscale voordeel dat u kunt behalen, verschilt per investering. Afhankelijk van uw investering geldt voor de MIA bijvoorbeeld een aftrekpercentage van 13,5%, 27% of 36%. Daarnaast is het voor veel van de investeringen die op de lijst staan mogelijk om het bedrijfsmiddel voor 75% willekeurig af te schrijven. Hieronder enkele voorbeelden:

 • glasversnipperaar voor horecabedrijven;
 • verwerkingsinstallatie voor keukenafval;
 • elektrische bestelauto;
 • elektrisch aangedreven brom- of snorfiets met lithiumhoudende accu;
 • bakfiets met trapondersteuning;
 • landschapselementen en vergroening gevels, muren en daken;
 • bouwen volgens duurzaamheidscodes.

Ontwikkeling personeel

Uw personeel is uw visitekaartje. In de horeca zijn representativiteit en kwaliteit van personeel essentieel voor het behalen van resultaat. Daarom helpt de overheid u als ondernemer graag bij het opleiden en behouden van uw werknemers. 

Subsidieregeling praktijkleren

Ook dit jaar is het mogelijk om voor de begeleiding van leerling-werknemers binnen uw bedrijf een vergoeding te ontvangen via de Subsidieregeling praktijkleren. Bent u een erkend leerbedrijf en begeleidt u een leerling die een BBL-opleiding volgt? Dan ontvangt u per jaar maximaal € 2.700 subsidie. U kunt deze subsidie jaarlijks aan het eind van het schooljaar aanvragen.

Net als afgelopen jaar ontvangen horecabedrijven ook in het schooljaar 2021-2022 een nader te bepalen bonus bovenop de standaardvergoeding van de subsidie. 

In het whitepaper 'Praktijkleren: de juiste begeleiding, daar komt u verder mee' vindt u alle informatie over de Subsidieregeling praktijkleren overzichtelijk op een rij.

SLIM-regeling: investeren in medewerkers

Ook in 2021 kunt u subsidie aanvragen voor het investeren in het leren en ontwikkelen van personeel. In de SLIM-regeling zijn de kosten voor de inhuur van een externe subsidiabel. Directe loonkosten kunnen worden meegenomen.

U kunt subsidie aanvragen wanneer u, eventueel samen met andere bedrijven, wilt investeren in de uitvoering van minimaal een van onderstaande activiteiten:

 • Het doorlichten van de onderneming, resulterend in een opleidings- of ontwikkelplan. Dit plan moet inzichtelijk maken wat de scholingsbehoefte is van werknemers.
 • Het verkrijgen van loopbaan- of ontwikkeladviezen voor werknemers.
 • Het bieden van ondersteuning bij het ontwikkelen of invoeren van een methode die werknemers stimuleert hun kennis, vaardigheden en beroepshouding verder te ontwikkelen.
 • Het gedurende enige tijd bieden van praktijkleerplaatsen voor een beroepsopleiding of een deel daarvan in de derde leerweg (geen BOL- of BBL-traject).

Aanvragen subsidie

Kortom, ook in 2021 zijn er weer veel subsidiekansen voor horecabedrijven, van groot tot klein. Wilt u als ondernemer investeren in uw onderneming of personeel? Neem dan vrijblijvend contact op met Mariska Teurlings, consultant subsidies via telefoonnummer 073-6465475 of stuur Mariska een e-mail.  

Wilt u meer weten over de subsidiemogelijkheden voor de horeca? Onze consultant helpt u graag verder!

E-mail Mariska
Portretfoto van Mariska Teurlings
Consultant subsidies
Bel
+31630393256
Icoon download whitepaper subsidie praktijkleren

Subsidie voor praktijkleren

De juiste begeleiding daar komt u verder mee
Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws
Meld u direct aan