Subsidiemogelijkheden voor mkb-bedrijven in Zuid-Nederland

20 september 2018

Afgelopen week sloot de openstelling voor subsidieaanvragen voor samenwerking in research & development binnen de Mkb-innovatiestimulering topsectoren (MIT). Wellicht kwam een subsidieaanvraag binnen deze openstelling voor uw project net te vroeg of sloot de regeling niet goed aan bij uw ontwikkelingsproject. In dat geval komt de openstelling van het Operationeel Programma (OP) Zuid dit najaar voor u als geroepen.

Portretfoto Dick Uenk
geschreven door:
Dick Uenk Manager Subsidiefocus
mannen techniek

Komt uw project in aanmerking voor subsidie?

OPZuid is een Europees subsidieprogramma voor de provincies Zeeland, Limburg en Noord-Brabant dat zich richt op de bevordering van innovatie en de overgang naar een koolstofarme economie. In de huidige openstelling; ‘het versterken van het valorisatievermogen van het mkb’, stelt het programma subsidie beschikbaar voor projecten gericht op het sneller op de markt brengen van producten, processen of diensten.

Hoewel de openstelling van het Operationeel Programma Zuid vergelijkbaar is met die van de afgelopen MIT R&D-samenwerking, zijn er toch enkele wezenlijke verschillen tussen beide subsidieregelingen die voor uw project net het verschil kunnen maken. Zo hoeft u als mkb-ondernemer voor de OPZuid-subsidie geen samenwerkingsverband aan te gaan om uw innovatieproject uit te voeren. Daarnaast mag u binnen deze subsidieregeling ook samenwerken met partijen die geen mkb-onderneming zijn, zoals bijvoorbeeld een kennisinstelling.

Brabant, Zeeland en Limburg

Omdat het OPZuid zich richt op innovatieprojecten in Zuid-Nederland, is onder andere de locatie van uw project een belangrijke voorwaarde om in aanmerking te komen voor subsidie. U moet als hoofdaanvrager namelijk gevestigd zijn in Brabant, Zeeland of Limburg. Als u buiten deze regio gevestigd bent, mag u als samenwerkende partij wel mee doen aan een project, zolang het merendeel van de projectactiviteiten in Zuid-Nederland plaatsvindt. Het innovatieproject moet bijdragen aan de ontwikkeling van de volgende sectoren: Logistiek, Hightech Systemen en Materialen, Agri en Food, Chemie en Biobased, Life Science en Health, Tuinbouw en Uitgangsmaterialen en ICT*.

*Eén van de voorwaarden van de OPZuid-subsidie is dat er een cross-over wordt gemaakt tussen deze sectoren. ICT is hierbij vaak een overkoepelend thema. Onze ICT-specialisten informeren u daarom graag over de subsidiemogelijkheden. 

Wat zijn de mogelijke subsidiebedragen?

Het totale subsidiebudget van de openstelling van OPZuid bedraagt € 6.108.618. Omdat het binnen het OPZuid mogelijk is om als bedrijf zowel individueel als in een samenwerkingsverband een subsidie aan te vragen, zijn er verschillende mogelijke subsidiebedragen en percentages.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

Mail Dick
Portretfoto Dick Uenk
Manager Subsidiefocus
Bel
073-6465475
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan