‘The European Green Deal Call’ moet Europa verder verduurzamen

21 juli 2020

Europa wil met het programma Green Deal zijn economie verduurzamen. Het doel is een moderne, concurrerende economie waarbinnen grondstoffen efficiënt gebruikt worden. Deze ambitie vergt veel onderzoek en innovatie. Om dit te kunnen financieren, komt de EU met de zogenaamde ‘European Green Deal Call’.

Portretfoto van Kristie Dekkers
Geschreven door:
Kristie Dekkers Consultant innovatie
footprint

Klimaatneutraal met Green Deal
Europa wil in 2050 het eerste klimaatneutrale continent zijn. Het streven is om een eerlijke, welvarende samenleving en concurrerende economie hand in hand te laten gaan met een fors lagere uitstoot van broeikasgassen.

 

Europese Green Deal

Bron: Europese Commissie

Om dit doel van de Green Deal te kunnen bereiken, moet er veel innovatie en onderzoek plaatsvinden. En daarvoor is financiering nodig. Europa’s grootste onderzoeks- en innovatieprogramma, Horizon Europe, wordt hiervoor ingezet. Het programma loopt van 2021 tot 2027 en beschikt over een budget van circa € 100 miljard.

Opvolger Horizon 2020
Op dit moment loopt nog de voorganger van het Horizon Europe programma: Horizon 2020. Binnen dit programma opent de Europese Unie de zogenaamde ‘European Green Deal Call’. Deze openstelling wijdt zich volledig aan de doelen van de Green Deal. Het officiële programma wordt in september gepubliceerd.

€ 1 miljard budget
Voor de eerste openstelling is € 1 miljard beschikbaar. Dit budget wordt verdeeld over elf  zogenaamde area’s (zie afbeelding). Investeert u in een innovatieve oplossing en valt die onder een van deze aandachtsgebieden, dan nodigt de EU u uit een aanvraag in te dienen. De deadline is januari 2021.

European Green Deal Call

Bron: RVO webinar The Green Deal Call in Horizon 2020.

Meer weten?
Wilt u meer weten over de mogelijkheden die de European Green Deal Call biedt? Neem dan contact op met Kristie Dekkers, consultant innovatie, via telefoonnummer 073-6465344 of stuur Kristie een mail.

Wilt u meer weten over de European Green Deal Call? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Kristie
Portretfoto van Kristie Dekkers
Consultant innovatie
Bel
+31736465344
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan