Veel investeringen duurzame bedrijfsmiddelen 2019, veel fiscaal voordeel

5 augustus 2020

In 2019 hebben Nederlandse ondernemers voor maar liefst € 5,4 miljard geïnvesteerd in energiezuinige en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Via de investeringsregelingen EIA en MIA heeft dit € 274 miljoen aan fiscaal voordeel opgeleverd, zo blijkt uit recent gepubliceerde jaarcijfers.

Portretfoto van Hans Jacobs
Geschreven door:
Hans Jacobs Manager innovatie
stal met zonnepanelen

Energie-investeringsaftrek 2019

De Energie-investeringsaftrek (EIA) biedt ondernemers fiscaal voordeel als zij energiezuinige bedrijfsmiddelen aanschaffen. En deze regeling is populair. In 2019 bedroeg het totaal gemelde investeringsbedrag voor de EIA € 1,7 miljard, een toename van 5% ten opzichte van 2018. Deze meldingen tezamen leverden ondernemers afgelopen jaar in totaal € 128 miljoen EIA-voordeel op. Meer dan de helft van de meldingen betrof investeringen voor de gebouwde omgeving, zoals LED-verlichting, warmtepompen, zonnepanelen en isolatie. Ook waren er in 2019 veel meldingen voor investeringen in de industrie, waaronder transkritische CO2-koelinstallaties. Opvallend is dat ondernemers significant minder geïnvesteerd hebben in transportmiddelen, zoals besparende maatregelen voor schepen en treinen. Ook het totale investeringsbedrag binnen de land- en tuinbouw is in 2019 afgenomen.

Milieu Investeringsaftrek en Vamil 2019

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil zijn regelingen waarmee de overheid ondernemers wil stimuleren om te investeren in duurzame bedrijfsmiddelen. Opvallend is dat de MIA in 2019 significant populairder was dan in 2018. Het aantal MIA-aanvragen is afgelopen jaar met maar liefst 64% gestegen ten opzichte van het jaar ervoor, naar een totaal bedrag van € 3,7 miljard. In 2019 hebben ondernemers met name MIA\Vamil aangevraagd voor fiscale steun bij investeringen in duurzame mobiliteit (€ 64 miljoen). In totaal zijn er ruim 30.000 meldingen ingediend voor elektrische personenauto’s. Dit bedrijfsmiddel nam dan ook ruim een derde van het totaal toegekende MIA-voordeel voor zijn rekening. Ook duurzame landbouw was met een investeringsbedrag van € 25 miljoen populair in 2019. Vooral de investeringen in verduurzaming van de veehouderij zijn flink gestegen. Een mooi voorbeeld hiervan is de mestverzamelrobot die helpt om de uitstoot van ammoniak te beperken.  Ook circulaire economie was in 2019 een populaire investeringscategorie. Opmerkelijk is dat er in 2019 significant minder meldingen zijn binnengekomen voor duurzaam bouwen. Dit komt mede door de vele wijzigingen die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor deze investeringscategorie heeft doorgevoerd.

Meer weten?

Ook dit jaar kunt u gebruikmaken van de fiscale voordelen van EIA of MIA\VAMIL. Uw investeringen moeten vaak wel aan bepaalde vereisten voldoen om in aanmerking te komen. Houd er rekening mee dat uw aanvraag binnen drie maanden na het tekenen van de offerte of het geven van de investeringsopdracht moet zijn ingediend. Heeft u in 2020 nog investeringsplannen en wilt u weten of u gebruik kunt maken van fiscaal voordeel binnen de EIA of MIA/Vamil? Neem dan gerust contact op met Hans Jacobs via telefoonnummer 073-6465343 of stuur Hans een mail.

Wilt u meer weten over de investeringsregelingen EIA en MIA? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Hans
Portretfoto van Hans Jacobs
Manager innovatie
Bel
+31736465475
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan