Verduurzamen binnenvaartschepen? Vraag nú subsidie aan

16 mei 2022

Bent u eigenaar van een binnenvaartschip, dan kunt u nu gebruikmaken van de Subsidieregeling Verduurzaming Binnenvaartschepen (SRVB) . Doel van de subsidieregeling is het verbeteren van emissieprestaties met een interne verbrandingsmotor. Gaat u voor duurzaam? Wacht dan niet te lang en vraag subsidie aan!

Portretfoto van Joost Janssen
Geschreven door:
Joost Janssen Manager innovatie
binnenvaartschip

Subsidie verduurzaming binnenvaartschepen

Via de Subsidieregeling Verduurzaming Binnenvaartschepen (SRVB)  komen de volgende maatregelen in aanmerking voor subsidie:

  1. De aanschaf en installatie van een motor type IWP, IWA of NRE of van een andere motor die op basis van de NRMM-verordening als gelijkwaardig is erkend.
  2. De aanschaf en installatie van een SCR-katalysator voor een reeds ingebouwde motor als dit leidt tot vermindering van de uitstoot van stikstofoxiden. Deze reductie moet ten minste 60% zijn van de norm die wordt gesteld aan een motor met vergelijkbaar vermogen (typegoedkeuring CCR2).
  3. De aanschaf en installatie van een elektrische aandrijfmotor. Deze investering komt alleen in aanmerking voor subsidie als elektriciteit wordt opgewekt door een batterij of brandstofcel of als de verbrandingsmotor eenvoudig door een batterij of brandstofcel kan worden vervangen.
  4. Het laten opstellen van een rapport door een erkend of gecertificeerd meetbedrijf waarin de meetresultaten van emissies van de motor na uitvoering van de maatregelen in de praktijk zijn weergegeven. Dit rapport moet voorafgaand aan de aanvraag tot subsidie zijn opgesteld.

Naast bovengenoemde acties kunt u ook subsidie aanvragen voor het treffen van extra maatregelen die leiden tot reductie van geluidsemissie binnen en buiten uw vaartuig.

Subsidie aanvragen

De te ontvangen subsidie bedraagt 40% van de totale investeringskosten tot een maximum van € 200.000 per vaartuig. Dit percentage kan verhoogd worden met 10% voor middelgrote ondernemingen en met 20% voor kleine ondernemingen.

Subsidieaanvragen voor categorie 1, 3 en extra geluidsreductie kunt u tot en met 31 oktober 2023 indienen. Aanvragen voor categorie 2 en 4 zijn mogelijk tot en met 31 oktober 2025. Alle aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. In totaal is er voor de looptijd tot en met 2025 € 76,7 miljoen budget beschikbaar.

Meer weten?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die de Subsidieregeling Verduurzaming Binnenvaartschepen (SRVB)  u biedt? Neem dan contact op met Joost Janssen, manager innovatie, via telefoonnummer 073-6465338 of stuur Joost een e-mail.

Op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e‑mailnieuwsbrief.

Wilt u meer weten over de subsidie voor verduurzaming binnenvaart? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Joost
Portretfoto van Joost Janssen
Manager innovatie
Bel
+31623928457
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws
Meld u direct aan