Vergeet de Informatieplicht Energiebesparing niet!

11 juni 2019

Zoals u wellicht al vanuit diverse bronnen heeft vernomen, bent u als ondernemer verplicht om voor 1 juli 2019 te hebben voldaan aan de Informatieplicht. Heeft u dit nog niet gedaan? Doe dit dan snel en voorkom zo eventuele sancties!

Portretfoto van Mariska Teurlings
geschreven door:
Mariska Teurlings Consultant subsidies
Informatieplicht

Voor wie geldt de informatieplicht?

In principe moeten alle ondernemers met een jaarverbruik van 50.000 kWh aan elektriciteit en/of 25.000 m3 aardgas (of een equivalent daarvan) per Wm-inrichting deelnemen aan de informatieplicht. Een aantal bedrijven is uitgezonderd van deelname omdat zij al aan energiebesparingsverplichtingen moeten voldoen volgens hun al behaalde vergunning. Onder deze categorie vallen onder andere bedrijven met een type C-vergunning. Meer over de uitzonderingen.

Wat moet u doen?

U voldoet aan de informatieplicht door het binnen Eloket beschikbare formulier volledig in te vullen.

Op de website van RVO vindt u meer informatie over de informatieplicht. Via het Eloket van RVO kunt u aan de plicht voldoen. U logt in met Eherkenning of DigiD en vult het formulier in. Op het formulier geeft u aan welke energiebesparende investeringen u op het moment heeft toegepast op uw bedrijf. U moet hierbij aangeven of de investering op uw complete bedrijf is toegepast of gedeeltelijk. Na het volledig invullen van het formulier klikt u op verzenden. De door u ingediende informatie komt hierdoor beschikbaar voor uw plaatselijke overheid. Deze overheid kan de informatie opvragen en dit controleren en handhaven. Ook wordt er bepaald of u voldoet aan de gestelde eisen of dat u nog extra investeringen moet doen om met uw bedrijf meer energie te besparen. 

Veelgestelde vragen

Mijn bedrijf heeft meerdere vestigingen. Van welk verbruik wordt uitgegaan om te bepalen of ik deel moet nemen aan de informatieplicht?

Gekeken wordt naar verbruik per Wm-inrichting, dit is over het algemeen locatiegebonden.

Mijn bedrijf is voorzien van zonnepanelen. Moet ik het verbruik van de panelen meenemen in de beoordeling of ik wel of niet moet deelnemen?

Nee, het gaat om de energie die alle bedrijfsprocessen kosten exclusief het eventueel zelf opwekken van stroom en de compensatie die hierdoor mogelijk ontstaat.

Moet ik nu direct investeringen doen om bij te dragen aan energiebesparing?

Nee, voor nu is stap 1 dat u het formulier op tijd invult en indient. 

Hulp nodig?

Lukt het u niet het formulier correct in te vullen en in te dienen? Dan helpen wij u uiteraard graag! Let op: de deadline is 1 juli! Heeft u hulp nodig? Laat dit dan zo spoedig mogelijk weten.  

Wilt u meer weten over de informatieplicht? Onze specialist helpt u graag verder!

Mail Mariska
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan