Energie-investeringsaftrek gebruikt voor windmolens
Subsidies

Energie-investeringsaftrek

Fiscaal voordeel op energiezuinige bedrijfsmiddelen

De Nederlandse overheid wil ondernemers met fiscale investeringsregelingen stimuleren om te investeren in duurzame energie en in energiebesparende technieken. De Energie-investeringsaftrek (EIA) biedt voordeel bij de aanschaf van energiezuinige bedrijfsmiddelen. Alle investeringen die in aanmerking komen voor fiscaal voordeel staan op de Energielijst die de overheid jaarlijks publiceert.

Energie-investeringsaftrek

Staat uw investering op de Energielijst? Dan komt u in aanmerking voor Energie-investeringsaftrek (EIA). Een aanvraag voor fiscaal voordeel moet binnen drie maanden na het tekenen van de aankoopovereenkomst zijn ingediend. Het investeringsbedrag moet minimaal € 2.500 bedragen. Opdrachtbevestigingen die in het voorgaande jaar zijn getekend en voorkomen op de Energielijst van dat jaar kunnen nog tot drie maanden na tekenen worden verwerkt.

Energielijst 2022

Op de Energielijst voor 2022 zijn de investeringen opgenomen die dit jaar in aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA).  De Energie-investeringsaftrek bedraagt in 2022 45,5% van het in aanmerking komende investeringsbedrag (gelijk aan 2021). 

Meer weten over de Energie-investeringsaftrek?

De Energielijst is lang en divers. Stijn Brouwers kent uw sector en weet welke investeringen voor u mogelijk interessant zijn. Wilt u meer weten over de EIA? Neem dan contact op met Stijn Brouwers, consultant subsidies, via telefoonnummer 06-82527362 of stuur Stijn een e‑mail.

Op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e‑mailnieuwsbrief.

 

 

Gerelateerd

 • Tractor op het land

  Agro

  De agrarische sector kent vele uitdagingen. Schaalvergroting zet door en prijzen staan onder druk. Innovatie is van essentieel belang.

 • Windmolens en zonnepanelen

  Energie

  Energie is een onmisbaar onderdeel van een groeiende economie. Bent u ondernemer in de topsector Energie? Dan weet Subsidiefocus waar uw kansen liggen.

 • Logistiek

  Logistiek

  De overheid wil dat de Topsector Logistiek Europees marktleider wordt in de aansturing van logistieke stromen over land en water.

icoontje whitepaper

EIA en MIA: fiscaal voordeel voor duurzaam bedrijfsmiddel

Download het whitepaper