Subsidies

Energie-investeringsaftrek

Fiscaal voordeel op energiezuinige bedrijfsmiddelen

De Nederlandse overheid wil ondernemers met fiscale investeringsregelingen stimuleren om te investeren in duurzame energie en in energiebesparende technieken. De Energie-investeringsaftrek (EIA) biedt voordeel bij de aanschaf van energiezuinige bedrijfsmiddelen. Alle investeringen die in aanmerking komen voor fiscaal voordeel staan op de Energielijst die de overheid jaarlijks publiceert.

Staat uw investering op de Energielijst? Dan komt u in aanmerking voor Energie-investeringsaftrek (EIA). Een aanvraag voor fiscaal voordeel moet binnen drie maanden na het tekenen van de aankoopovereenkomst zijn ingediend. Het investeringsbedrag moet minimaal € 2.500 bedragen. Opdrachtbevestigingen die in het voorgaande jaar zijn getekend en voorkomen op de Energielijst van dat jaar kunnen nog tot drie maanden na tekenen worden verwerkt.

Energielijst 2018

In de Energielijst 2018 zijn de investeringen opgenomen die in 2018 in aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de lijst voor 2017: 

 • Op het gebied van duurzame warmte zijn in de Energielijst 2018 de eisen aan warmtepompen in bedrijfsgebouwen aangescherpt. In 2018 komen alleen de energetisch beste warmtepompen voor de EIA in aanmerking. Daarnaast wordt een aftopping toegevoegd voor de warmtepomp en het bijbehorende verwarmingsnet. Ook de direct gasgestookte luchtverwarmer met rookgasafvoer in combinatie met circulatieventilatoren in een pluimveestal en warmteterugwinning in veestallen zijn opgenomen in de Energielijst 2018. 
 • Op het gebied van ledverlichting komen alleen nog toepassingen in of bij bestaande bedrijfsgebouwen in aanmerking voor Energie-investeringsaftrek in 2018. Om aan te sluiten bij de technische ontwikkeling van ledverlichting komen alleen de energetisch beste ledbuizen in aanmerking voor de EIA. De minimaal vereiste lichtstroom voor ledbuizen wordt daarom in 2018 verhoogd naar 130 lumen per Watt. 
 • Daarnaast zijn er ook nog enkele aanpassingen op het gebied van de facilitering van de opslag van energie, energieprestatieverbeteringen van bestaande bedrijfsgebouwen, het drogen van gewassen kunststofkratten en pulsed electric fields in de Energielijst 2018 opgenomen. 

Meer weten over de Energie-investeringsaftrek?

De Energielijst is lang en divers. De consultants van Subsidiefocus kennen uw sector en weten welke investeringen voor u mogelijk interessant zijn.

Neem voor meer informatie over de Energie-investeringsaftrek contact op met Mariska Teurlings, onze consultant subsidies, via telefoonnummer 073-6465475 of mail Mariska. Zij adviseert u graag over de mogelijkheden en de voorwaarden van een succesvolle subsidieaanvraag.

 

Gerelateerde branches

 • Koeien in agrarisch landschap

  Agro

  De veehouderij kent vele uitdagingen. Schaalvergroting zet door en prijzen staan onder druk. Innovatie is van essentieel belang.

 • Zonnepanelen voor energie

  Energie

  Energie is een onmisbaar onderdeel van een groeiende economie. Bent u ondernemer in de topsector Energie? Dan weet Subsidiefocus waar uw kansen liggen.

 • Vrachtwagen in loods voor logistiek transport

  Logistiek

  De overheid wil dat de topsector Logistiek in 2020 Europees marktleider is in de aansturing van logistieke stromen over land en water.

Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan