Subsidies

Horizon 2020 SME-instrument

Subsidieregeling voor internationaal georiënteerde innovatieve bedrijven of start-ups

Met het programma Horizon 2020 wil de Europese Commissie Europees onderzoek en innovatie stimuleren. Is uw onderneming een internationaal georiënteerd innovatief bedrijf of start-up en wilt u een nieuw product, nieuwe dienst of nieuw proces op de markt brengen? Dan komt u wellicht in aanmerking voor deze subsidieregeling.

Programma Horizon 2020

Het mkb-instrument binnen Horizon 2020 ondersteunt enerzijds het verkennen van nieuwe markten en anderzijds de ontwikkeling van innovatieve oplossingen. U kunt subsidie aanvragen voor twee verschillende soorten projecten:

 • Haalbaarheidsstudie (fase 1): met de haalbaarheidsstudie kunnen de technologische, praktische en economische uitvoerbaarheid van een product, proces of dienst worden onderzocht. Voorbeelden van activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen zijn marktonderzoek of onderzoek naar risico’s en de ontwikkeling van strategie.
 • R&D-/demonstratieprojecten (fase 2): in deze fase kunt u subsidie aanvragen voor een R&D-project. Kosten voor demonstraties, testen en experimenteren, onderzoek en de ontwikkeling van prototypes zijn voorbeelden van subsidiabele kosten.

De subsidieregeling Horizon 2020 heeft een hoge instapdrempel; alleen hoogwaardig innovatieve projecten met zowel technisch als maatschappelijk gezien een groot belang, komen voor subsidie in aanmerking. Het mkb-instrument heeft het gehele jaar doorlopend openstaande calls. 

Meer weten over Horizon 2020?

Er liggen volop subsidiemogelijkheden. Neem voor meer informatie over Horizon 2020 contact op met Roy Hoven, onze manager innovatie, via telefoonnummer 073-6465475 of mail Roy. Hij adviseert u graag over de mogelijkheden en de voorwaarden van een succesvolle subsidieaanvraag.

Gerelateerde branches

 • Aardbeien op lopende band

  Agri en Food

  Nederland loopt in de sector Agri en Food voorop op het gebied van kennis en innovatie. De sector wil deze leidende positie vasthouden en uitbouwen.

 • Booreiland in de chemie

  Chemie

  Nederland behoort tot de top als het gaat om basischemie, voedingsingrediënten, coatings en high performance-materialen. De sector wil deze positie vasthouden en uitbreiden.

 • Zonnepanelen voor energie

  Energie

  Energie is een onmisbaar onderdeel van een groeiende economie. Bent u ondernemer in de topsector Energie? Dan weet Subsidiefocus waar uw kansen liggen.

 • Hightech systeem op het gebied van innovatie

  Hightech Systemen en Materialen

  Nederland loopt op het gebied van innovatie voorop in de sector Hightech Systemen en Materialen.

 • Draden en kabels van ICT en Creatieve Industrie

  ICT en Creatieve Industrie

  Als ICT-bedrijf bent u continu bezig met vernieuwing en ontwikkeling. Daarnaast vormt data de grondstof voor een geheel nieuwe industrie; de Creatieve Industrie.

 • Arts onderzoekt patiënt in scan

  Life Sciences en Health

  Onze levensverwachting stijgt en de bevolking vergrijst. Dit biedt grote maatschappelijke uitdagingen.

 • Vrachtwagen in loods voor logistiek transport

  Logistiek

  De overheid wil dat de topsector Logistiek in 2020 Europees marktleider is in de aansturing van logistieke stromen over land en water.

Whitepaper Horizon 2020

Europese subsidie voor onderzoek en innovatie

Hoe komt u in aanmerking voor Horizon 2020-subsidie
Download de infographic