Ondernemer werkt aan robot
Subsidies

Horizon Europe

Subsidie voor onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie in Europa

In 2021 heeft de Europese Commissie het subsidieprogramma Horizon Europe gelanceerd. Dit programma is de opvolger van Horizon 2020 en kenmerkt zich door heel ambitieuze doelstellingen. Kijk alleen al naar het budget van € 100 miljard. Wilt u investeren in onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie binnen Europa? Het programma in vogelvlucht.

Subsidie voor onderzoek, technische ontwikkeling en innovatie binnen Europa

Horizon 2020 was tot nu toe EU’s grootste subsidieprogramma voor onderzoek en innovatie ooit. Gezien de vele succesvolle aanvragen wil de Europese Commissie daarmee door. Opvolger Horizon Europe moet wetenschap en innovatie verder stimuleren om zo het concurrentievermogen van Europa verder te vergroten. Het programma is gebaseerd op drie pijlers. Daarnaast is er een horizontaal deel. Dit is gericht op het optimaliseren van de impact van alle projecten die met hulp van Horizon Europe uitgevoerd worden.

De drie pijlers van Horizon Europe
 

1. Excellent onderzoek
Deze pijler beoogt de wetenschap in Europa op het allerhoogste niveau te brengen en houden. Daarnaast moet Europa ‘the place to be’ worden voor ’s werelds beste onderzoekers. De pijler kent drie onderdelen.

 • European Research Council (ERC) subsidies voor baanbrekend onderzoek.
 • Support vanuit de Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA) om mobiliteit en training van onderzoekers te bevorderen.
 • Ondersteuning voor het versterken van onderzoekinfrastructuren, zowel op het gebied van kwaliteit als toegankelijkheid.

2. Wereldwijde uitdagingen en industriële concurrentie
Binnen deze pijler ligt de nadruk op de aanpak van wereldwijde vraagstukken én het bevorderen van de concurrentie binnen zes clusters:

 1. gezondheid;
 2. cultuur, creativiteit en inclusieve samenleving;
 3. binnenlandse veiligheid;
 4. digitalisering, industrie en ruimte;
 5. klimaat, energie en mobiliteit;
 6. voedsel, bio-economie, natuurlijke grondstoffen, agricultuur en milieu.

3. Innovatief Europa
Deze pijler richt zich op het bevorderen van het innovatieve klimaat binnen Europa. Dit moet ertoe leiden dat het Europese concurrentievermogen versterkt wordt. De pijler steunt hiervoor op de European Innovation Council (EIC), een Europese subsidie voor mkb-ondernemers. De EIC richt zich op twee onderdelen:

 1. innovaties met een laag technology readiness level (TLR);
 2. innovaties met een hoog TLR.

Daarnaast richt de derde pijler zich op Europese innovatieve ecosystemen. Doel is om die systemen te versterken en innovatie-actoren met elkaar te verbinden.

Horizontale acties
De horizontale acties binnen Horizon Europe zijn erop gericht de Europese Onderzoeksruimte (ERA) te versterken. Horizon Europe zet hiervoor diverse instrumenten in, waaronder COST (European Cooperation in Science and Technology), een organisatie die research en innovatienetwerken ondersteunt.

Horizon Europe

Bron: Europese Commissie

Horizon Europe: vijf missies

Naast de drie pijlers kent Horizon Europe vijf missies. Deze missies moeten de effectiviteit van Horizon Europe waarborgen en richten zich op het vinden van oplossingen voor de grootste uitdagingen waarvoor wij wereldwijd staan:

 1. aanpassing aan klimaatverandering;
 2. onderzoek kanker;
 3. zorgdragen voor gezonde oceanen, zeeën, kust- en binnenwateren;
 4. bouwen klimaatneutrale en slimme steden;
 5. waarborgen gezondheid bodem en voedsel.

Meer weten?

Horizon Europe loopt van 2021 tot 2027. Er zijn elk jaar verschillende interessante openstellingen. Elke openstelling kent eigen voorwaarden. Ook de openings- en sluitingsdata verschillen. Nadere informatie hierover volgt. Wilt u nu al sparren over de mogelijkheden die Horizon Europe u biedt? Neem dan contact op met Roy Hoven, manager Subsidiefocus, via telefoonnummer 073-6465475 of stuur Roy een mail

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief

 

Gerelateerd

 • Aardbeien

  AgriFood

  Blijf innoveren en voorop lopen in de AgriFood sector! Subsidiefocus wijst u proactief op subsidiekansen en wij begeleiden u gedurende het volledige subsidietraject.

 • Testen in het laboratorium

  Chemie

  Nederland behoort tot de top als het gaat om basischemie, voedingsingrediënten, coatings en high performance-materialen. De sector chemie wil deze positie vasthouden en uitbreiden.

 • Windmolens en zonnepanelen

  Energie

  Energie is een onmisbaar onderdeel van een groeiende economie. Bent u ondernemer in de topsector Energie? Dan weet Subsidiefocus waar uw kansen liggen.

 • Hightech & Automotive

  Hightech Systemen en Materialen & Automotive

  Nederland loopt op het gebied van innovatie voorop in de sector Hightech Systemen en Materialen.

 • Persoon bedient een robot

  ICT en creatieve industrie

  Als ondernemer in de ICT-branche bent u continu bezig met vernieuwing en ontwikkeling. Daarnaast vormen data de grondstof voor een geheel nieuwe industrie: de creatieve industrie.

 • petrischaal

  Life Sciences en Health

  Onze levensverwachting stijgt en de bevolking vergrijst. Dit biedt grote maatschappelijke uitdagingen.

 • Logistiek

  Logistiek

  De overheid wil dat de Topsector Logistiek Europees marktleider wordt in de aansturing van logistieke stromen over land en water.

 • Tuinbouw en veredeling

  Tuinbouw en veredeling

  Bent u actief in de tuinbouw of plantveredelingssector? En wilt u bijdragen aan innovatieve en duurzame ontwikkelingen?

Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws
Meld u direct aan
download

EIC voor grensverleggende innovaties

Download het whitepaper