Interreg Europese vlaggen
Subsidies

Interreg

Subsidie voor Europese innovatieve duurzaamheidsprojecten

Het Europese subsidieprogramma Interreg biedt ondernemers de mogelijkheid om internationaal samen te werken aan duurzame projecten. Het programma maakt onderdeel uit van het EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling).

Wilt u internationaal samenwerken aan projecten die Europa duurzamer maken en die zorgen dat uw onderneming beter bestand is tegen klimaatverandering? Of bent u op zoek naar internationale partners om uw innovatie te implementeren? Als ondernemer of onderzoeker kunt u gebruikmaken van het Interreg subsidieprogramma.

Interreg subsidieprogramma

Het Interreg subsidieprogramma bestaat uit drie verschillende onderdelen:

 1. Interreg A: grensoverschrijdend, samenwerking in grensregio’s;
 2. Interreg B: transnationaal, samenwerking tussen regio’s in verschillende landen;
 3. Interreg C: Europees, interregionaal en Europabreed (niet gebonden aan een bepaalde regio).

Interreg A: subsidie voor grensoverschrijdende samenwerking

Het Interreg A subsidieprogramma is grensoverschrijdend van aard en bestaat uit 73 samenwerkingsprogramma’s. In Nederland kennen wij vier Interreg A subsidieprogramma’s, namelijk:

Voor het Interreg A programma is € 274,5 miljoen subsidie beschikbaar.

Interreg B: subsidie voor transnationale samenwerking

Nederland kent twee transnationale subsidieprogramma’s, waarin meerdere landen met elkaar samenwerken. Het gaat hier om gebieden die groter zijn dan die uit het Interreg A programma. Deze subsidieprogramma’s richten zich op innovatie, duurzaamheid, ontwikkeling en transport om zo te komen tot een duurzame werk- en leefomgeving. Voor Interreg B is € 104,1 miljoen begroot voor Nederland.

Dit zijn de transnationale programma’s in Nederland:

 • Interreg North Sea Region (NSR): voor demonstratieprojecten op het gebied van  innovatie, duurzaamheid, groene transitie en klimaatbestendigheid. Binnen projecten moet u samenwerken met minstens twee partners uit twee verschillende landen. Organisaties uit Frankrijk, België, Duitsland, Zweden, Denenmarken, Noorwegen en Nederland kunnen met elkaar samenwerken. In 2022 kunt u subsidie aanvragen van 1 augustus tot en met 14 november.
 • Interreg North West Europe: bij deze projecten richt u zich op innovatie, slimme en rechtvaardige energietransitie, klimaatbestendigheid en efficiënt gebruik van materialen en hulpbronnen. Bij dit programma werken Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg, België, Duitsland, Ierland en Nederland samen.

Interreg C: subsidie voor Europese samenwerking, interregionaal en Europabreed

In Nederland kennen wij drie Europabrede Interreg subsidieprogramma’s:

 • Interreg Europe richt zich op het verbeteren van het beleid, de bijbehorende instrumenten en programma’s voor regionale ontwikkeling.
 • Epson is een onderzoeksprogramma rond vraagstukken van territoriale cohesie en ruimtelijke ordening.
 • Urbact IV richt zich op stedelijke ontwikkeling en netwerken en draagt bij aan de economische en sociale ontwikkeling van Europa.

Interreg programma C wordt vanuit de begroting van de Europese Unie gefinancierd.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de subsidiemogelijkheden van Interreg? Neem contact op met Roy Hoven, manager Subsidiefocus, via telefoonnummer 073-6465475 of stuur Roy een e‑mail.

Op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijf u in voor onze e-mailnieuwsbrief.

 

Gerelateerd

 • Logistiek

  Logistiek

  De overheid wil dat de Topsector Logistiek Europees marktleider wordt in de aansturing van logistieke stromen over land en water.

 • Hightech & Automotive

  Hightech Systemen en Materialen & Automotive

  Nederland loopt op het gebied van innovatie voorop in de sector Hightech Systemen en Materialen.

 • Persoon bedient een robot

  ICT en creatieve industrie

  Als ondernemer in de ICT-branche bent u continu bezig met vernieuwing en ontwikkeling. Daarnaast vormen data de grondstof voor een geheel nieuwe industrie: de creatieve industrie.

Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws
Meld u direct aan