Subsidies

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil

Fiscaal voordeel op milieuvriendelijke investeringen

De Nederlandse overheid wil ondernemers met fiscale investeringsregelingen stimuleren om te investeren in duurzame bedrijfsmiddelen. De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) bieden u fiscaal voordeel op milieuvriendelijke duurzame investeringen. Alle investeringen die in aanmerking komen voor fiscaal voordeel staan op de Milieulijst die de overheid jaarlijks publiceert.

Investeringen op de Milieulijst komen in aanmerking voor een fiscaal voordeel variërend van 13,5 tot 36%. De hoogte van het voordeel is afhankelijk van het specifieke bedrijfsmiddel. Bedrijfsmiddelen die op de Milieulijst staan, komen in veel gevallen ook in aanmerking voor Vamil. Dit betekent dat u 75% van de investering willekeurig kunt afschrijven. Een aanvraag voor fiscaal voordeel moet binnen drie maanden na het tekenen van de aankoopovereenkomst zijn ingediend.

De Milieulijst is lang en divers. De consultants van Subsidiefocus kennen uw sector en weten welke investeringen voor u mogelijk interessant zijn. Wij ondersteunen u dan ook graag en nemen desgewenst het gehele aanvraagtraject subsidie voor u uit handen.

Gerelateerde branches

 • Koeien in agrarisch landschap

  Agro

  De veehouderij kent vele uitdagingen. Schaalvergroting zet door en prijzen staan onder druk. Innovatie is van essentieel belang.

 • Aardbeien op lopende band

  Agri en Food

  Nederland loopt in de sector Agri en Food voorop op het gebied van kennis en innovatie. De sector wil deze leidende positie vasthouden en uitbouwen.

 • Zonnepanelen voor energie

  Energie

  Energie is een onmisbaar onderdeel van een groeiende economie. Bent u ondernemer in de topsector Energie? Dan weet Subsidiefocus waar uw kansen liggen.