Subsidies

Mkb-innovatiestimulering Topsectoren

Versnel uw innovatieproject met de MIT-subsidie

Bent u als mkb-ondernemer bezig met innovatie en sluit uw project aan bij de topsectoren? Dan kunt u in aanmerking komen voor de MIT-regeling.

Mkb-innovatiestimulering Topsectoren (MIT)

Met de subsidie Mkb-innovatiestimulering Topsectoren (MIT) wil de overheid de betrokkenheid van het mkb bij de topsectoren in Nederland vergroten. De gesubsidieerde activiteit moet passen binnen de Regionale Innovatiestrategie en deel uitmaken van of gericht zijn op de topsectoren en/of per regio aangewezen nationale topclusters. U komt in aanmerking voor deze subsidie als u een mkb-bedrijf bent of een samenwerkingsverband van mkb-bedrijven en uw bedrijf valt onder één van de topsectoren.

Voorwaarden Mkb-innovatiestimulering Topsectoren 

Binnen iedere topsector zijn de volgende instrumenten beschikbaar:

 • Innovatieadviesproject: voorafgaand aan een innovatieproject kunt u subsidie aanvragen voor een door een kennisinstelling of onafhankelijke adviesorganisatie uit te voeren innovatieadviesproject. Het project moet leiden tot nieuwe kennis voor de ondernemer over vernieuwing of ontwikkeling van producten, productieprocessen en diensten.
 • Haalbaarheidsproject: u kunt subsidie aanvragen voor haalbaarheidsprojecten die technische en economische risico’s in kaart brengen. Dit kan deels aangevuld worden met industrieel onderzoek of experimentele ontwikkeling.
 • R&D-samenwerkingsproject: heeft u een samenwerkingsverband met tenminste één ander mkb-bedrijf? Dan kunt u subsidie aanvragen voor industrieel en experimenteel onderzoek, gericht op de ontwikkeling of vernieuwing van producten, productieprocessen of diensten.

Meer weten over MIT?

Momenteel is nog niet bekend wanneer de volgende opstelling van deze subsidie is. Subsidieaanvragen worden regionaal ingediend. Past de subsidieaanvraag niet binnen de Regionale Innovatiestrategie of wordt het instrument niet regionaal aangeboden, dan kunt u de subsidieaanvraag landelijk indienen.

Neem voor meer informatie over de Mkb-innovatiestimulering Topsectoren (MIT) contact op met Roy Hoven, onze manager innovatie, via telefoonnummer 073-6465475 of mail Roy. Hij adviseert u graag over de mogelijkheden en de voorwaarden van een succesvolle subsidieaanvraag.

Ook interessant voor u:

Gerelateerde branches

 • Aardbeien op lopende band

  Agri en Food

  Nederland loopt in de sector Agri en Food voorop op het gebied van kennis en innovatie. De sector wil deze leidende positie vasthouden en uitbouwen.

 • Booreiland in de chemie

  Chemie

  Nederland behoort tot de top als het gaat om basischemie, voedingsingrediënten, coatings en high performance-materialen. De sector wil deze positie vasthouden en uitbreiden.

 • Zonnepanelen voor energie

  Energie

  Energie is een onmisbaar onderdeel van een groeiende economie. Bent u ondernemer in de topsector Energie? Dan weet Subsidiefocus waar uw kansen liggen.

 • Hightech systeem op het gebied van innovatie

  Hightech Systemen en Materialen

  Nederland loopt op het gebied van innovatie voorop in de sector Hightech Systemen en Materialen.

 • Draden en kabels van ICT en Creatieve Industrie

  ICT en Creatieve Industrie

  Als ICT-bedrijf bent u continu bezig met vernieuwing en ontwikkeling. Daarnaast vormt data de grondstof voor een geheel nieuwe industrie; de Creatieve Industrie.

 • Arts onderzoekt patiënt in scan

  Life Sciences en Health

  Onze levensverwachting stijgt en de bevolking vergrijst. Dit biedt grote maatschappelijke uitdagingen.

 • Vrachtwagen in loods voor logistiek transport

  Logistiek

  De overheid wil dat de topsector Logistiek in 2020 Europees marktleider is in de aansturing van logistieke stromen over land en water.

 • Onderzoeker aan de slag in de tuinbouw

  Tuinbouw en uitgangsmaterialen

  Als ondernemer in de sector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen bent u bij Subsidiefocus aan het juiste adres.