Subsidies

Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3)

De subsidieregeling voor de innovatieve agrarische ondernemer

Ga als agrarisch ondernemer aan de slag met het Plattelandsontwikkelingsprogramma  (POP3) en kies voor innovatie, modernisatie, duurzaamheid en efficiëntie! 

Het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) is onderdeel van het Europese landbouwbeleid en ondersteunt de verschillende Europese lidstaten in het ontwikkelen, verduurzamen en innoveren van de agrarische sector in hun land. De in het POP3-programma uitgeschreven regelingen motiveren Nederlandse agrarisch ondernemers met behulp van subsidie te investeren en innoveren om zo concurrerender te ondernemen.

Wilt u weten of de door u beoogde investering in aanmerking komt voor subsidie in het kader van het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3)? Neem contact op met Hans Jacobs, manager innovatie, via telefoonnummer 073-6465475 of mail Hans. Hij adviseert u graag over de subsidiemogelijkheden en de voorwaarden van een succesvolle subsidieaanvraag.

Momenteel zijn er openstellingen voor de volgende regio's:

Noord-Nederland

De Noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe bundelen hun krachten op weg naar innovatie op agrarisch gebied. De drie provincies openen samen de POP3- regeling Samenwerking voor innovatie.

Utrecht

Binnen het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) stelt de provincie Utrecht vanaf eind september twee nieuwe subsidieregelingen open:

 • Fysieke investeringen voor de brede uitrol van innovaties en modernisering van agrarische ondernemingen;
 • Fysieke investeringen voor de eerste uitrol van innovaties en modernisering van agrarische ondernemingen.

Beide subsidieregelingen worden opengesteld van 24 september tot en met 19 november 2018. Meer details over de subsidieregelingen.

Noord-Brabant

Vanuit het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) is subsidie beschikbaar voor projecten gericht op de herontwikkeling van het gebied Grenscorridor N69. Dit gebied is als LEADER-gebied aangemerkt en beslaat de gemeenten Waalre, Eersel, Veldhoven, Valkenswaard en Bergeijk. U kunt een subsidieaanvraag indienen tot en met 16 december 2019.

Wilt u meer weten over de openstellingen POP3 voor 2018 in de provincie Noord-Brabant? Bekijk de planning

Gelderland

Binnen het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) stelt de provincie Gelderland twee nieuwe subsidieregelingen open:

 • Agrarische ondernemers in de provincie Gelderland kunnen van 26 november tot en met 25 januari 2019 subsidie aanvragen voor innovatieprojecten gericht op klimaatverbetering. U kunt binnen deze regeling ook subsidie aanvragen voor het bedenken van innovatieve concepten. De subsidieregeling is onderdeel van het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3). 
 • Subsidie voor verplaatsing van glastuinbouwbedrijven.

Zeeland

Van 3 december 2018 tot en met 8 februari 2019 staat in verschillende provincies de subsidie Jonge landbouwers weer open. Zeeland is de eerste provincie die de lijst met investeringen, die in aanmerking komen voor subsidie, publiceerde.

Wilt u werken aan het beter bewerkbaar en bereikbaar maken van kavels in Zeeland? Dan kunt u in aanmerking komen voor subsidie voor verkaveling. Aanvragen kunnen tot 1 maart 2019 worden ingediend.

Op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

Gerelateerde branches

 • Koeien in agrarisch landschap

  Agro

  De veehouderij kent vele uitdagingen. Schaalvergroting zet door en prijzen staan onder druk. Innovatie is van essentieel belang.

 • Onderzoeker aan de slag in de tuinbouw

  Tuinbouw en uitgangsmaterialen

  Als ondernemer in de sector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen bent u bij Subsidiefocus aan het juiste adres.

 • Aardbeien op lopende band

  Agri en Food

  Nederland loopt in de sector Agri en Food voorop op het gebied van kennis en innovatie. De sector wil deze leidende positie vasthouden en uitbouwen.

Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan