Medewerkers aan tafel in gesprek over ontwikkeling
Subsidies

SLIM subsidie

Investeren in de ontwikkeling van uw medewerkers

Wilt u investeren in de ontwikkeling van uw medewerkers en dus in uw onderneming? Dan mag u de subsidie Stimuleringsregeling Leren en Ontwikkelen in het mkb (SLIM) niet missen. Met de SLIM subsidie wil het kabinet leren en ontwikkelen in het mkb de normaalste zaak van de wereld maken.

Voor wie is de SLIM subsidie?

Alle mkb-ondernemers kunnen deelnemen aan het subsidieprogramma. Voor ondernemers actief in de landbouw, horeca en recreatiesector geldt dat ook grootbedrijven mogen deelnemen en dat meedoen als samenwerkingsverband ook een optie is. Als deelnemer van een samenwerkingsverband kunnen naast twee mkb-bedrijven ook werkgevers- en werknemersverenigingen, onderwijsinstellingen en een O&O- fonds (een stichting die door sociale partners bestuurd wordt) meedoen.

Voorwaarden SLIM subsidie in 2022

De activiteiten die in aanmerking komen voor subsidie in 2022 moeten aansluiten bij tenminste één van de volgende omschrijvingen:

 • Het doorlichten van uw onderneming uitmondend in een opleidings- of ontwikkelplan. Dit plan moet inzicht geven in de scholingsbehoefte van uw medewerkers.
 • Het laten opstellen van loopbaan- of ontwikkeladviezen voor uw medewerkers.
 • Het bieden van ondersteuning bij het ontwikkelen of invoeren van een methode die werknemers stimuleert hun kennis, vaardigheden en beroepshouding verder te ontwikkelen.
 • Het aanbieden van praktijkleerplaatsen voor een beroepsopleiding of een deel daarvan in de derde leerweg bij een erkend leerbedrijf.

De start van het initiatief moet uiterlijk binnen zes maanden na het sluiten van het tijdvak plaatsvinden. Een project waarvoor een mkb-onderneming subsidie aanvraagt mag maximaal twaalf maanden duren. Een project uitgevoerd door een grootbedrijf of samenwerkingsverband mag maximaal 24 maanden in beslag nemen.

Wilt u meer weten over de SLIM subsidie, download dan het whitepaper

Subsidiebudget 

Het subsidiepercentage kan oplopen tot maximaal 80% van de subsidiabele kosten. De subsidie voor enkelvoudige bedrijven bedraagt maximaal € 24.999. Voor samenwerkingsverbanden kan de subsidie oplopen tot maximaal € 500.000. 

Looptijd en deadlines SLIM subsidie

De SLIM subsidie kent in 2022 drie openstellingen. Ben u mkb-ondernemer? Dan kunt u een aanvraag indienen van 1 maart tot en met 31 maart en van 1 september tot en met 30 september. Voor samenwerkingsverbanden en grootbedrijven is de regeling geopend van 1 juni tot en met 29 juli. Subsidieaanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Bij overtekening van het budget vindt loting plaats onder alle gedurende het volledige tijdvak ingediende aanvragen.

Overige subsidiemogelijkheden duurzame inzetbaarheid van uw personeel

Naast de SLIM-subsidie zijn er nog meer interessante subsidies voor duurzame inzetbaarheid van uw personeel. Een overzicht van deze subsidies kunt u terugvinden op onze overzichtspagina 'Subsidies en personeel'.

Meer informatie

Wilt u werken aan een leven lang ontwikkelen door uw medewerkers te ondersteunen, methodiek te ontwikkelen of zelfs een bedrijfsschool op te zetten? Neem contact op met Patrick Verschure, consultant innovatie, via telefoonnummer 073-6465475 of stuur Patrick een mail.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

 

Gerelateerd

 • Aardbeien

  AgriFood

  Blijf innoveren en voorop lopen in de AgriFood sector! Subsidiefocus wijst u proactief op subsidiekansen en wij begeleiden u gedurende het volledige subsidietraject.

 • Persoon bedient een robot

  ICT en creatieve industrie

  Als ondernemer in de ICT-branche bent u continu bezig met vernieuwing en ontwikkeling. Daarnaast vormen data de grondstof voor een geheel nieuwe industrie: de creatieve industrie.

 • Hightech & Automotive

  Hightech Systemen en Materialen & Automotive

  Nederland loopt op het gebied van innovatie voorop in de sector Hightech Systemen en Materialen.

Icoon download whitepaper SLIM regeling

Een leven lang leren en ontwikkelen? Zo maakt u slim gebruik van de SLIM regeling

Download het whitepaper