Medewerkers aan tafel in gesprek over ontwikkeling
Subsidies

SLIM-subsidie

Investeren in de ontwikkeling van uw medewerkers

Wilt u investeren in de ontwikkeling van uw medewerkers en dus in uw onderneming? Dan mag u de nieuwe subsidie Stimuleringsregeling Leren en Ontwikkelen in het mkb (SLIM) niet missen. Met de SLIM-subsidie wil het kabinet leren en ontwikkelen in het mkb de normaalste zaak van de wereld maken.

Voor wie is de SLIM-subsidie?

Alle mkb-ondernemers kunnen deelnemen aan het nieuwe subsidieprogramma. Voor ondernemers actief in de landbouw, horeca en recreatiesector geldt dat ook grootbedrijven mogen deelnemen en dat meedoen als samenwerkingsverband ook een optie is. Als deelnemer van een samenwerkingsverband kunnen naast twee mkb-bedrijven ook werkgevers- en werknemersverenigingen, onderwijsinstellingen en een O&O- fonds (een stichting die door sociale partners bestuurd wordt) meedoen.

Voorwaarden SLIM-subsidie

De activiteiten die in aanmerking komen voor subsidie moeten aansluiten bij tenminste één van de volgende omschrijvingen:

 • Het doorlichten van de onderneming, resulterend in een opleidings- of ontwikkelplan gericht op het inzichtelijk maken van de scholingsbehoefte vanuit het perspectief van de onderneming.
 • Het verkrijgen van loopbaan- of ontwikkeladviezen voor werknemers.
 • Het ondersteunen en begeleiden bij het ontwikkelen of invoeren van een methode in een onderneming die werknemers in het bedrijf stimuleert hun kennis, vaardigheden en beroepshouding verder te ontwikkelen tijdens het werk.
 • Het gedurende enige tijd bieden van praktijkleerplaatsen ten behoeve van een beroepsopleiding of een deel daarvan in de derde leerweg (geen BOL- of BBL-traject) bij een erkend leerbedrijf.

De start van het initiatief moet uiterlijk binnen zes maanden na het sluiten van het tijdvak plaatsvinden. Een project waarvoor een mkb-onderneming subsidie aanvraagt mag maximaal twaalf maanden duren. Een project uitgevoerd door een grootbedrijf of samenwerkingsverband mag maximaal 24 maanden in beslag nemen. Wilt u meer weten over de SLIM subsidie, dan kunt u ook onze whitepaper downloaden. Of download het whitepaper, waarin u alles kunt nalezen over de SLIM subsidie.

Subsidiebudget 

Het subsidiepercentage kan oplopen tot maximaal 80% van de subsidiabele kosten. De subsidie voor enkelvoudige bedrijven bedraagt maximaal € 24.999. Voor samenwerkingsverbanden kan de subsidie oplopen tot maximaal € 500.000. In 2021 is een budget van € 30 miljoen beschikbaar voor enkelvoudige aanvragen, € 17,5 miljoen voor samenwerkingsverbanden en € 1,2 miljoen voor grootbedrijven.

Looptijd en deadlines SLIM-subsidie

De SLIM-subsidie kent in 2021 verschillende openstellingen. Mkb-ondernemers kunnen subsidie aanvragen van:

 • 2 maart - 31 maart;
 • 1 september- 30 september.

Grootbedrijven uit de horeca-, recreatie- en landbouwsector en samenwerkingsverbanden in het mkb kunnen in 2021 subsidie aanvragen van:

 • 1 juni - 30 juni.

Subsidieaanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Bij overtekening van het budget vindt loting plaats onder alle gedurende het volledige tijdvak ingediende aanvragen.

Overige subsidiemogelijkheden duurzame inzetbaarheid van uw personeel

Naast de SLIM-subsidie zijn er nog meer interessante subsidies voor duurzame inzetbaarheid van uw personeel. Bijvoorbeeld de subsidie voor praktijkleren om het opleiden van toekomstig beroepspersoneel te stimuleren, de subsidie 'Tel mee met Taal' voor het aanbieden van vaardigheidscursussen op het gebied van taal, rekenen en digitalisering of subsidie voor duurzame inzetbaarheid van uw  personeel (leeftijdfasebewust personeelsbeleid) via het Europees Sociaal Fonds (ESF).

Meer informatie

Wilt u werken aan een leven lang ontwikkelen door uw medewerkers te ondersteunen, methodiek te ontwikkelen of zelfs een bedrijfsschool op te zetten? Neem contact op met Mariska Teurlings via telefoonnummer 073-6465475 of stuur Mariska een mail om de mogelijkheden voor uw plan te bespreken!

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief

Ook interessant voor u: 

 

Gerelateerd

 • Aardbeien

  Agri en Food

  Nederland loopt in de sector Agri en Food voorop op het gebied van kennis en innovatie. De sector wil deze leidende positie vasthouden en uitbouwen.

 • ICT en Creative Industrie

  ICT en Creatieve Industrie

  Als ICT-bedrijf bent u continu bezig met vernieuwing en ontwikkeling. Daarnaast vormt data de grondstof voor een geheel nieuwe industrie; de Creatieve Industrie.

 • Hightech & Automotive

  Hightech Systemen en Materialen & Automotive

  Nederland loopt op het gebied van innovatie voorop in de sector Hightech Systemen en Materialen.

Icoon download whitepaper SLIM regeling

Een leven lang leren en ontwikkelen? Zo maakt u slim gebruik van de SLIM regeling

Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste subsidienieuws via onze e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan