Ondernemer en robothand als R&D-project in het kader van WBSO
Subsidies

Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk

Fiscale stimuleringsregeling voor R&D-projecten

De fiscale stimuleringsregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) vergoedt loonkosten en overige kosten en uitgaven voor ontwikkeling. Zowel van producten, processen of programmatuur als technisch wetenschappelijk onderzoek. Wilt u uw financiële lasten van research and development (R&D-) projecten verlagen en voert u de R&D-werkzaamheden zelf als onderneming uit? Dan is de WBSO-regeling interessant voor u.

Fiscaal voordeel met WBSO? 

De fiscale regeling is toegankelijk voor iedere ondernemer in Nederland, ongeacht uw bedrijfsgrootte of sector en stimuleert technische innovatie binnen het Nederlandse bedrijfsleven. Voor deelname aan de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk moeten projecten betrekking hebben op onderzoek naar of ontwikkeling van technisch nieuwe (onderdelen van) producten, processen of programmatuur.

Maakt u gebruik van de WBSO, dan draagt u minder loonheffing af. Het loonbelastingvoordeel van de WBSO wordt berekend over het totaal aan loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O) plus de overige kosten en uitgaven. Voor zelfstandig ondernemers die minimaal 500 onderzoeksuren per jaar maken, is er een vaste aftrek. Startende zelfstandig ondernemers ontvangen daarnaast extra aftrek. De vaste aftrek bedraagt in 2022 € 13.360. De extra aftrek is € 6.684.

Het aanvragen van de WBSO-subsidie kan doorlopend. Per jaar kunt u vier keer een aanvraag WBSO indienen voor een periode van minimaal drie maanden tot maximaal twaalf maanden.

WBSO in 2022

Vanaf 1 januari gaan de WBSO-percentages terug naar het niveau van voor de coronacrisis:

 • tarief 1e schijf: 32%;
 • tarief 1e schijf starters: 40%;
 • grens 1e schijf S&O-(loon)kosten: € 350.000;
 • tarief 2e schijf: 16%.

Innovatiebox en WBSO

Een S&O-verklaring geeft niet alleen een recht op vermindering van de af te dragen loonbelasting. Onder bepaalde voorwaarden kunt u deze verklaring ook benutten voor de innovatiebox. De innovatiebox is een fiscale faciliteit, waarmee de overheid winsten uit innovatie tegen een lager tarief belast. Voor innovatieve ondernemers kan dit een groot fiscaal voordeel opleveren.

Wilt u gebruikmaken van de innovatiebox, dan kunt u kiezen uit twee mogelijkheden: de standaard innovatiebox of het innovatiebox-forfait. Welke fiscale regeling voor u het meest gunstig is, is afhankelijk van diverse factoren en verschilt per onderneming. Onze experts adviseren u hier graag over.

Meer weten

Wilt u meer informatie over de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk of weten hoe u maximaal gebruik kunt maken van deze subsidie? Download het whitepaper over de WBSO of neem contact op met Roy Hoven, manager Subsidiefocus, via telefoonnummer 073-6465475 of stuur Roy een e-mail. Hij adviseert u graag over de mogelijkheden en de voorwaarden van een succesvolle subsidieaanvraag.  

Op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Schrijft u zich dan in voor onze e-mailnieuwsbrief.

 

Gerelateerd

 • Aardbeien

  AgriFood

  Blijf innoveren en voorop lopen in de AgriFood sector! Subsidiefocus wijst u proactief op subsidiekansen en wij begeleiden u gedurende het volledige subsidietraject.

 • Tractor op het land

  Agro

  De agrarische sector kent vele uitdagingen. Schaalvergroting zet door en prijzen staan onder druk. Innovatie is van essentieel belang.

 • Testen in het laboratorium

  Chemie

  Nederland behoort tot de top als het gaat om basischemie, voedingsingrediënten, coatings en high performance-materialen. De sector chemie wil deze positie vasthouden en uitbreiden.

 • Hightech & Automotive

  Hightech Systemen en Materialen & Automotive

  Nederland loopt op het gebied van innovatie voorop in de sector Hightech Systemen en Materialen.

 • Logistiek

  Logistiek

  De overheid wil dat de Topsector Logistiek Europees marktleider wordt in de aansturing van logistieke stromen over land en water.

 • petrischaal

  Life Sciences en Health

  Onze levensverwachting stijgt en de bevolking vergrijst. Dit biedt grote maatschappelijke uitdagingen.

 • Windmolens en zonnepanelen

  Energie

  Energie is een onmisbaar onderdeel van een groeiende economie. Bent u ondernemer in de topsector Energie? Dan weet Subsidiefocus waar uw kansen liggen.

 • Tuinbouw en veredeling

  Tuinbouw en veredeling

  Bent u actief in de tuinbouw of plantveredelingssector? En wilt u bijdragen aan innovatieve en duurzame ontwikkelingen?

 • Persoon bedient een robot

  ICT en creatieve industrie

  Als ondernemer in de ICT-branche bent u continu bezig met vernieuwing en ontwikkeling. Daarnaast vormen data de grondstof voor een geheel nieuwe industrie: de creatieve industrie.

Icoontje whitepaper

Financieel voordeel met de WBSO

Lees wat de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk u kan opleveren
Download het whitepaper